Медицински сестри от Варна излязоха на протест, искат по-достойно заплащане! 01.03 | 17:52

Те се събраха пред двора на болница "Св. Анна"

От iNews.bg

Медицински сестри от Варна подкрепиха днес националният протест пред Министерство на здравеопазването. Те се събраха пред двора на болница "Св. Анна" във Варна, за да споделят своите проблеми и искания, предаде Plovdiv24.bg .

Те обясниха, че заплащането на труда им е обидно и унизително. Според тях е недопустимо една медицинска сестра да получава стартово 750 лв. заплата, предвид тежкият и отговорен труд, който полага.

Медицинските сестри от Варна изразиха мнение, че често заради йерархията в гилдията, не срещат нужното уважение и от лекарите, за които работят. 

На протеста днес бе изразено съмнението, че умишлено се занижава заплащането на труда на медицинските сестри, за да работят те не на едно, а на няколко места, като по този начин да компенсират липсата на кадри в здравеопазването. 

Управителя на здравното заведение д-р Красимир Петров, коментира следното:

"Всякакъв вид искания за увеличаване на заплащането на медицинските сестри са логични. На фона на средните заплати на медицинските сестри в страната, МБАЛ "Св. Анна" не е в никакъв случай под средните нива на заплащане на персонала. Целта на ръководството винаги е била да стимулира служителите си с възможно най-високи допълнителни възнаграждения. По време на ковид, заради по-малката заработка, беше забранена всякаква планова дейност, и това доведе до спад на допълнителното заплащане с около 20%. Болницата обаче не е в списъка с ниските заплати, прави се всичко възможно да получават медицинските сестри адекватно заплащане", коментира д-р Красимир Петров. 

Водещи

Най-четени