Между 270 и 430 млн. лева годишно е оборотът от проституция у нас 26.10 | 12:45

България има водещи позиции в Европа по разпространение на проститутки

От Ивелина Георгиева

Да се въведе регистрационен режим и лицензионна система на публичните домове и заведения за сексуални услуги, предлагат от фондация "РискМонитор”. 

Страната ни е между 3-то и 5-то място в Европа по разпространение на проституция, сочат данните на фондацията, разказа изпълнителният директор Стефан Попов. От организацията са изготвили обстоен анализ и изследване на тема "За и против легализация на проституцията”.

Според предишни изследвания България си съперничи с Украйна и Русия по разпространение на проститутки, като е всеизвестен факт, че в тези държави "професията" е силно разпространена.

Проституцията в България е в полунеопределено положение - не се говори много за нея, даже се премълчава и не е правно регулирана, посочи Стефан Попов. В същото време е силно разпространена и по всяка вероятност е над средните нива в Европа. Тя обаче не е и не може да бъде "свободна професия", тъй като в над 90% от случаите се управлява от криминални мрежи и това я превръща в значим социален проблем, коментира изследователят.

Според него не се знае до какви проблеми може да доведе прибързаната легализация на професията и накрая могат да се окажат облагодетелствани престъпните мрежи, а не засегнатите лица. В тази връзка от "РискМонитор" предлагат няколко препоръки към законодателните органи и изпълнителната власт, в случай, че в резултат на действията на държавата настъпи значително освобождаване на проституцията от криминалните мрежи.

Сред препоръките например е въвеждане на регистрационен режим и лицензионна система за публични домове и заведения за сексуално развлечение. Ако те бъдат нарушени или не са включени в режима и системата, трябва да има административни санкции и нарушенията да бъдат криминализирани, обясни Стефан Попов.

От Фондацията предлагат още да бъде криминализирано потреблението на сексуални услуги срещу заплащане с непълнолетни лица, лица на 14- 18 годишна възраст и експлоатирани лица. При осъществяването на такава политика трябва да се търси консенсус на базата на проведена широка дискусия и значително по-висока информираност и образованост на българската общественост за характера на проституцията в страната.

Други идеи на изследователите са:

- да се преустанови наказателното преследване на проституиращите лица за безделничество;

- обучение на полицейските служители към промяна на сегашното им отношение към проституиращите като към престъпници;

- дефиниране на противодействието на сводничеството и експлоатацията на проституиращите като основен приоритет;

- поставяне на защитата на самостоятелно заетите в сексуалната индустрия от рекет като приоритет в работата на полицейските служители;

- въвеждане на мерки за разбиване на симбиозата на полиция и престъпни мрежи в осъществяването на експлоатация на проституиращите.

До 430 милиона лева годишно е оборотът от проституция у нас

Между 5000 и 8000 е броят на проституиращите лица в България, показват още данните на неправителствени организации. Тази информация се основава на доклади на здравни работници, работещи на терен с проституиращи лица в ниския и среден слой на "професията".

Тарифите в ниския слой или проституиращите лица по улиците и магистралите възлиза на общо 120 лева на ден средно за шестима клиенти, колкото е възможно да бъдат обслужени. Тарифите в средния слой или проституиращите в публични домове и заведения за сексуални услуги варира между 60 и 150 лева за клиент в зависимост от заведението.

Ако се приеме средната цена в този слой да бъде 80 лева на час, а средния брой на клиентите трима на ден, може да се изчисли, че средният дневен оборот на проституираща от този слой е 240 лева, посочват данните от изследването на "РискМонитор”. Ако обаче бъдат осреднени тези обороти – 120 и 240 лева, може да се определи, че средният оборот на проституираща в България е 180 лева на ден.

Ако той се умножи по броя на проституиращите 5000-8000 души, дневният оборот на секспазара у нас може да се определи в границите между 900 хил. и 1,4 млн. лева. Средно на година проституиращите работят по 300 дни, което показва, че приблизителният оборот на пазара на проституцията в България е между 270 милиона и 430 милиона лева годишно.

Водещи

Най-четени