Между 3 и 5 хил. т тютюн може да не се изкупят 03.02 | 18:17

Неправилно субсидиране разглезило производителите, които залагали на количеството, а не качеството

От Миглена Ивановa

Между 3 и 5 хиляди тона тютюн, предимно ориенталски сортове, вероятно ще останат неизкупени в тази кампания, прогнозира в интервю за Агенция "Фокус" доц. Христо Бозуков, директор на Института по тютюна и тютюневите изделия в Пловдив. Според него, тазгодишната изкупна кампания ще е решаваща за бъдещето на тютюнопроизводството в България.

Основен проблем и източник на недоволство тази година са цените, на които се изкупува тютюнът. Средната цена на ориенталския тютюн варира от 2,8 до 4 лв. за кг, което едва изплаща себестойността на вложените трудови материални разходи за производство на тютюн. Миналата година средните цени за ориенталския тютюн със субсидията достигаха между 6 и 8 лв. на кг, коментира доц. Бозуков.

Според него обаче неправилното субсидиране на тютюнопроизводството всъщност е разглезило стопаните. Не се даваше субсидия за произведен качествен тютюн, а за количество. Сами разбирате, че производителите се втурнаха да произвеждат количества, без да залагат на качеството. А сега пазарната конюнктура коренно се промени. Търговците искат качествен тютюн, а нашите производители не могат да го предоставят, заяви директорът на Института и тютюневите изделия.

В момента директно подпомагане на производителите не може да има, но то ще става по Програмата за развитие на селските райони. Там има редица мерки, които са слабо използвани досега, могат да се заделят 300 млн. лв., които могат да се използват за такова стимулиране, посочи директорът на института.

Според доц. Христо Бозуков, бъдещето на българското тютюнопроизводство изглежда оптимистично. Създаден е Консултативен съвет за тютюна към министъра на земеделието. В него ще участват производители, търговци, специалисти от министерството и научни работни от института. Предвижда се да се изготви и програма за развитието на сектор "Тютюн”. Тя ще е за период за 5 години и с нея ще се очертаят насоките за развитието на сектора, посочи той.

Според доц. Бозуков, вече е станало ясно на всички, че алтернатива на тютюна в планинските райони няма. Просто няма култура, която като тютюна да се изкупува на 100% и да носи такива стабилни доходи. Ако цялото това население в района остане без препитание, то или ще легне на гърба на данъкоплатците или ще мигрира. Това поражда проблеми както за държавата, така и за обществото, коментира още той.

Най-четени