Между 6 и 10 години затвор за българските моряци, обвинени в Испания за трафик на дрога 03.08 | 14:28

Освен лишаване от свобода Испания претендира и за огромни глоби

От iNews.bg

Затвор за българските моряци от кораба "Св. Николай" присъди испанският съд. Те ще лежат от 6 до 10 години, като само един е с по-леко наказание, съобщи БНР, позовавйки се на информация от адвоката на българските моряци Владимир Владимиров. С 10 годишни присъди са всички членове на командния състав, а за изпълнителския състав присъдата е 6 години и един ден.

Обвинението срещу нашите съграждани е за трафик на близо 3 тона кокаин, открити на 13 август 2012 г. на борда на българския кораб, на който са работили по това време 31 души. Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото. Обвинения не бяха повдигнати срещу собственика на фирмата, която е наела моряците – Дойчин Дойчев.

След задържането на екипажа започна разследване, по време на което част от дрогата (290kg) изчезна при нагъл обир от съдебния склад в Кадис. Според информация на близки на моряците Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода Испания претендира и за огромни глоби, пише 24 часа.

Днес след обяд предстои конферентна връзка между българските адвокати и испанските защитници на осъдените моряци, по време на която предстои да бъдат изяснени подробности около присъдите и мотивите за тях.

Водещи