Международен одит гледа под лупа приватизацията и у нас 14.03 | 10:54

Плевнелиев успокои британците - искал си българските емигратни обратно

От Христина Рафаилова

Приватизационните сделки у нас ще бъдат подложени на международен одит. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред BBC. Той обеща, че данните от проверките ще бъдат оповестени публично.

Финансовата стабилност, постигната от управлението на ГЕРБ, може да бъде загубена. Тази опасност може да бъде използвана като преимущество от някои хората в страната или зад граница, коментира държавният глава.

Той подчертава и нуждата от смелост на хората, които трябва да се изправят срещу монополите в страната.

"Българите обикновено са консервативни и търпеливи, когато има проблем обаче, те действат", заявява Плевнелиев и добавя, че взема на сериозно посланието на гражданите.

Държавният глава заяви, че служебният кабинет трябва да насочи България в нова посока – към прозрачността, ефикасността и сътрудничеството.

"Говорещият любезно, с усет към бизнеса и математика Росен Плевнелиев, използва доста често думата "мъдрост", посочва медията.

Президентът заяви, че здравеопазването и енергетиката са сектори, в които са потънали милиарди, защото не действат по прозрачен и ефикасен начин.

"Тръгваме по опасен път, но той е много важен за България, защото не можем да чакаме повече".

Плевнелиев дава като пример за смелост кабинета "Борисов", който е взел решението за отказа от двата големи руски проекта - "Белене" и "Бургас-Александруполис".

"Вярвам, че това , което се случва България, има своите вътрешни и външни причини", твърди той в отговор на въпрос дали Москова има пръст в недоволството на хората.

По повод високите цените на електроенергията Плевнелиев подчертава, че е приканил институциите да демонстрират способност и воля да посочат числата и да покажат кой какво прави.

"Трябва да бъдем много активни, достатъчно целенасочени и смели", категоричен е Плевнелиев.

Държавният глава коментира опасенията на страни като Великобритания, Германия и Франция от повишаване на миграционния натиск от страна на български граждани.

"Ясно заявявам, че ако погледнете числата, това, което се подлага на дебат, не отговаря на истината. Който е искал да напусне България, вече го е направил, и не виждаме подобна тенденция. Нещо повече – искам тези, които напуснаха, да се върнат обратно", казва той. 

Водещи

Най-четени