Международна конференция „Когато (не) загърбваме конфликтите“ София 06.12 | 12:10

Организатори на събитието са Военно-историческият музей и полският институт за музеите

От iNews.bg

На 11 и 12 декември 2018 г. (вторник и сряда) в Националния военноисторически музей на ул. Черковна 92 в София ще се проведе международна конференция на тема "Когато (не) загърбваме конфликтите: ролята на музеите". Събитието се организира в сътрудничество с Националния институт за музеите и публичните колекции (NIMOZ) на Полша – държава с целенасочена политика по отношение на съхраняване, интерпретиране и популяризиране на културно-историческото наследство.

В рамките на два дни ще бъде обсъдена обществената роля на музеите, интерпретиращи конфликтите, възможностите за по-широко интегриране на публиките към уроците на паметта и създаването на критично, а не едностранчиво отношение към историята предвид налагащата се глобална мобилност, технологични и социални иновации. Фокус на докладите и дискусиите ще бъде начинът за достъпно представяне и възприемане на историята и успешните практики и новаторски идеи за осъществяване на устойчиви и пълноценни връзки с музейните публики.

Сред участниците в конференцията ще бъдат зам.-директорът на Националния институт за музеите и публичните колекции на Полша Яцек Олбрихт, зам.-директорът на Музея на Втората световна война в Гданск проф. д.и.н. Гржегорж Берендт, д-р Бартоломей Бидон от Музея на полската армия, преподаватели от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Нов български университет, музейни специалисти от цялата страна.

Водещи

Най-четени