Международни военни части у нас ще могат да се комплектуват с български военнослужещи 20.03 | 10:44

Държавата ще финансира председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) на страните ­ членки на НАТО

От iNews.bg

Народното събрание одобри промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на второ четене. Според един от приетите текстове, военна служба може да се изпълнява и на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи. Длъжностите ще са за три години с възможност за еднократно удължаване на срока до една година.

Целта на тази поправка е да бъде създадена правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на България.

Създава се също нормативно основание за предоставяне средства от държавния бюджет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който е юридическо лице с нестопанска цел. Отпускатено на парите ще става чрез бюджета на Министерството на отбраната. Целта е по този начин да се осигури необходимото финаниране във връзка с административното осигуряване на председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) на страните ­ членки на НАТО.

 

Парламентът предвиди финансовите условия за командироването на длъжности извън територията на страната да се определят с акт на Министерския съвет. Според промените министърът на отбраната, след получено писмено съгласие на цивилния служител, може да го командирова временно на работа в задгранично представителство на България, в международна организация или в друга международна инициатива на територията на страната и извън нея. Срокът на престоя отново е три години с опция за еднократно удължаване с 12 месеца.

Службата зад граница в българско представителство се извършва след съгласуване с министъра на външните работи, като за времето на командировката цивилният служител получава основната си заплата и допълнителни възнаграждения, ако са предвидени по закон, от съответната структура или военно формирование, в което е възникнало служебното или трудовото му правоотношение.

Водещи

Най-четени