Международно НПО: България – свободна, медиите й – не съвсем 16.01 | 17:01

Демокрацията по света е в криза, обещаващи преди държави вървят към авторитаризъм

От iNews.bg

България, както и повечето страни от ЕС, е свободна, според оповестената годишна класация на авторитетната неправителствена организация "Фрийдъм хаус” – "Свободата в света 2018”. В категориите "Политически права” и "Граждански свободи” България получава оценка "2” от 7 възможни при единица като най-висока възможна оценка, което я поставя сред свободните държави, предаде БГНЕС. Същевременно, по свобода на медиите България е поставена в категорията " частично свободни” държави.

В доклада на "Фрийдъм хаус” се посочва, че през 2017 г. политическите права и граждански свободи по света са се влошили до най-ниската си точка за повече от десетилетие и е продължил период, който се характеризира с добили самочувствие авторитарни управници, намиращи се под обсада демокрации и оттеглянето на САЩ от водещата му роля в световната борба за човешка свобода.

Според правозащитниците демокрацията е в криза. Ценностите, които олицетворява – особено правото да бъдат избирани лидери на свободни и честни избори, свободата на медиите и върховенството на закона, са нападани са в отстъпление в световен мащаб. А държави, които преди 10 години изглеждаха като многообещаваши – Турция и Унгария например, се плъзгат към авторитарно управление.

Водещи

Най-четени