Междусъседските кавги - прът в каруцата на Закона за етажната собственост 03.02 | 12:11

По закон етажните собствености, т.е всеки голям блок, трябва да бъде регистриран в общината

От Миглена Иванова

Едва 25% от етажните собствености в столичния район "Оборище” са регистрирани, както е задължително според разпоредбите на Закона за етажната собственост (ЗУЕС).

Това каза на пресконференция кметът на района Пенка Арменкова. На събитието беше представена и новата Национална асоциация на домоуправителите.

За страната все още няма официална статистика колко са регистрираните етажни собственици, въпреки че срокът им за регистрация изтече преди няколко месеца, коментираха от асоциацията.

Поради тази причина не е ясно дали са изпълнени изискванията за кандидатстване за обновление на сгради в режим на етажна собственост с европейски пари, като предвиденият транш е в размер на 40 милиона евро.

Общините нямат ресурс да изпълнят задълженията си по ЗУЕС

Пенка Арменкова коментира, че общинските администрации нямат нужните ресурси, за да изпълняват задълженията си по ЗУЕС – нито човешки, нито финансови.

Общините трудно могат да налагат санкции на собствениците, които не са регистрирали етажната собственост, тъй като не разполагат с имотен регистър, а и санкциите трябва да се налагат поименно, на всеки от собствениците в етажната собственост.

Общините нямат и капацитета да организират сами общите събрания в нерегистрираните сгради, тъй като освен липсата на човешки ресурс и финансов капацитет, нямат и нужните помещения за целта.

И Пенка Арменкова, и представителите на асоциацията на домоуправителите са единодушни, че промени в ЗУЕС трябва да има, защото хората не разбират закона и не го приемат. Той е написан твърде сложно за тях, а немалка роля оказват и лошите междусъседски отношения в сградите в режим на етажна собственост, които не са рядкост в България.

От асоциацията обаче се въздържаха от коментар по въпроса за техни евентуални законодателни инициативи, като обясниха, че чакат становище от правната комисия към парламента, където и в момента залежават два законопроекта за изменения в ЗУЕС.

 И домоуправителите вече си имат асоциация...

Националната асоциация на домоуправителите в Република България (НАДРБ) е създадена на 19 ноември 2010 г. Към момента в нея членуват над 100 души – домоуправители и собственици на сгради в режим на етажна собственост от цяла София.

Дейността на организацията се изразява в техническо, информационно и организационно подпомагане на инициативи, свързани с развитието и управлението на етажната собственост. Асоциацията разработва и обучителни програми за запознаване на управителите на етажната собственост и собственици с действащото законодателство в областта, както и предоставя консултиране и изготвяне на становища по всички проблеми, свързани с етажната собственост.

Любопитно е, че от НАДРБ гарантират 20% отстъпка за своите членове при извършване на ремонтни дейности по етажната собственост, като от името на собствениците ще осъществява контакти с фирми и изпълнители на различни дейности, свързани с поддръжката и развитието на етажната собственост и ще подбира оферти на тръжен принцип, които след това ще предоставя на домоуправителите и собствениците.

Не стана ясно обаче каква точно е процедурата, по която от организацията ще подбират офертите, както и откъде ще дойде тази 20-процентна субсидия – дали като отстъпка от фирмите–изпълнителки след договаряне, или като финансиране от страна на асоциацията.

За момента членството в организацията е безплатно, като се планира въвеждането са символичен, по думите на един от членовете на ръководството й, членски внос. Това повдига въпроса за средствата, с които се издържа организацията. От управителното й тяло заявиха, че за момента тя се издържа от самите учредители, като не дадоха повече подробности.

Водещи

Най-четени