Менда Стоянова: Кметовете да следят казанджиите, познават ги 11.04 | 19:53

Те знаят кой и къде вари ракия, а митничарите имат много по-важни задачи, обяснява тя

От iNews.bg

Кметовете на общините, а не служителите на Агенция "Митници” трябва да следят и контролират къде има казани за варене на домашна ракия и дали те са законни. Такова мнение изрази председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Според нея митничарите имат да изпълняват много по-важни задачи от това да търсят къде има казани и дали те са регистрирани. В същото време кметовете са абсолютно наясно кой в общината им има казан и дали го използва според изискванията на закона.

"Смятам, че ако свалим регистрациите и контрола на ниво община, ще имаме по-ефективен контрол, отколкото може да прави Агенция "Митници". Най-вече на нерегистрираните казани, защото ще се знае къде има казан и може да отиде кметът да види, работи ли този казан или не работи, дали му е свалено печатчето или не”, казва Стоянова, цитирана от БНР.

Тя ще предложи също така приходите от платения акциз върху домашната ракия да влизат в общинския бюджет. Другата промяна, според нея, трябва да включва регистрационен режим на производителите и вносителите на дестилационни инсталации.

"Аз не виждам лошо в това, когато имаш една акцизна стока, средството за производство на тази стока, също да бъде по някакъв начин известно. Тук не говорим да му се дава някакво разрешение или лицензионен режим, просто регистрационен, за да се знае кой се занимава с такава дейност”, казва още Стоянова. 

Тя допълва и че ГЕРБ не подкрепя искането на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов да се върне лимитът от 1 000 литра за казаните за варене на ракия, а собствениците да могат да извършват тази дейност целогодишно.

Водещи

Най-четени