Менда Стоянова: Няма двойно облагане на таксиметровите шофьори 11.04 | 16:11

Превозвач, който плати годишен патентен данък за една кола, се освобождава от корпоративен данък, обясни тя в Пловдив

От iNews.bg

"След промяната на данъчното облагане през 2007 година, таксиметровият транспорт на практика мина в сивия сектор. Това каза днес на брифинг в Пловдив председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, съобщи БГНЕС.

До този момент е плащан патентен данък, а приходите от него са отивали в общините. Само за сравнение, в Пловдив приходите от такава дейност на година са били над 700 000 лева, а през 2014 година те са 26 000 лева, заяви Стоянова. 

Тя припомни и случая, в който след проверка на две от големите таксиметрови фирми в Пловдив, собственикът на едната е влязъл в затвора, а като факт са установени неплатени данъци в особено големи размери.

Менда Стоянова отхвърли твърденията на таксиметровите шофьори от Пловдив, които протестираха срещу новия данък, че промените в закона ще доведат до двойно данъчно облагане. 

"Превозвач, който плати годишен патентен данък за една кола, се освобождава от корпоративен данък, а шофьор, който ползва патента на превозвача и се осигурява за своя сметка, не плаща данък общ доход", обясни Стоянова. "Това не значи да не се плащат осигуровки, както и като се мине 50 000 лева годишен оборот да не се регистрират по ДДС", поясни тя.

Еднократният данък върху дейността ще бъде от 300 до 1000 лева годишно и ще се определя от Общинските съвети по места. Контрол, освен Автомобилната администрация, ще упражняват и кметовете, а приходите са за местната хазна.

Напомняме, че новият данък вдигна на протести таксиметровите шофьори в Пловдив и Бургас, като преди дни Градът под тепетата бе буквално парализиран за час заради протестното шествие на жълтите автомобили.

Водещи

Най-четени