Менков: Изземането на картините на Василев е акция за отклоняване на вниманието 07.01 | 09:46

Предстои оглед на имуществото на банкера

От iNews.bg

След ден ( 8 януари) предстои оглед на имуществото на банкера Цветан Василев, който ще се проведе въз основа на  обезпечителна заповед, издадена от Софийския градски съд.

Това каза в ефира на Нова телевизия адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ АД Менко Менков. 

Юристът коментира, че именно поради този факт за него е необяснимо защо преди ден на ( 6 януари)   са били иззети картините, собственост на бизнесмена. От прокуратурата иззеха тогава множество ценни произведения на изкуството. 

Информацията, с която разполагам е, че в последния работен ден преди Коледа Софийският градски съд е издал определение, въз основа, на което е издадена обезпечителна заповед. Това означава, че за обвинението, което е повдигнато на Цветан Василев се предвижда конфискация на имущество и прокуратурата е в правото си да поиска запор или обезпечение. Това е по реда на НПК. За утре има насрочен оглед от съдия-изпълнител въз основа на тази обезпечителна заповед. Кое наложи да се отива вчера по спешност да се взимат картините?”, попита Менков.  Според него това било акция, която целяла да отклони общественото внимание от истинските проблеми около финансовата институция. 

Юристът обясни, че  повечето от произведенията на изкуството са били подарени на Василев.  Поради тази причина не може да се посочи тяхната стойност. 

За пореден път адвокатът обясни, че  Цветанов не може да се върне у нас, тъй като  в Сърбия, където се намира, му е наложена мярка за неотклонение "подписка” 

"Ако се опита да се върне в България, ще бъде прибран на границата”, заяви още Менков.

"До този момент ние имаме отговор, че прокуратурата не желае да чуе обясненията на Цветан Василев, което е изключително странно. Има писмено постановление на прокуратурата, че те не желаят да разпитат Цветан Василев с видеоконферентна връзка”, твърди адвокатът на мажоритарният собственик на КТБ.

Водещи

Най-четени