Месец преди да си тръгне шефът на КЗК поиска затвор за картелите 10.06 | 12:22

Ако собствениците на петролни компании знаят, че носят наказателна отговорност, няма да договарят цени

От Ростислава Иванова

Малко преди да сдаде поста след повече от два мандата от над 10 години председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов реши да постави въпроса за въвеждане на наказателна отговорност – затвор, за собствениците на компании, сключвали антипазарни картелни споразумения с цените, какъвто особено е случаят с горивата. "Ако собствениците на компании знаят, че могат да понесат наказателна отговорност при участие в картелно споразумение, ще се замислят сериозно преди да станат част от него", заяви шефът на антимонополния орган по време на традиционния международен Софийски форум на конкуренцията, който се провежда в момента.

"С всеки изминал ден има напредък по работата срещу картелните споразумения при горивата. Преди три месеца образувахме това производство и през това време успяхме да направим инспекции на място на всички компании, включително на Асоциацията за газови и петролни продукти. Държавата разчита много на КЗК за борбата срещу картелите. Но нека да започне дискусия за стартиране на наказателна отговорност за участие в картели. Това не е моя измислица, а нещо, което в 19 европейски държави съществува от години. Не казвам, че ще реши това въпроса, но ще ги минимизира", каза Николов, цитиран от БГНЕС.

Шефът на КЗК, който отнесе много критики от Гражданския съвет на Реформаторския блок, че не прави нищо срещу големите картели – най-вече при горивата, сега настоява за промяна в Наказателния кодекс, защото, "ако собствениците на компании знаят, че могат да понесат наказателна отговорност при участие в картелно споразумение, ще се замислят сериозно преди да станат част от него".

"Всичко, което беше възможно да се направи, за да се събере максимално възможният обем от доказателства по преписката, за да бъде напълно обосновано решението на КЗК срещу картела при горивата, е направено", увери той.

В момента екипът на КЗК събира информация, която е иззета, когато са претърсвали фирмите. Този процес тече заедно с представители на самите компании и сам по себе си е труден и нуждаещ се от повече време. В момента, когато приключи това, ще се премине към последния стадий - преценка на доказателствата, за да се излезе с обосновано и точно решение по този въпрос. иззетите документи са от преди месец, но е необходимо поне още един месец, за да може да се мисли за приключване на процедурата, отчете председателят на антимонополния орган.

Николов даде примери от европейската практика за борба с картерите. Последното дело, с което Германската комисия за защита на конкуренцията е наложила глоби на хипермаркетите, е образувано през 2010 г., а постановлението е от сега - 2016 г. Той обясни, че делата за картелно споразумение изискват време и прецизност, както и отношение на всеки от екипа, за да се запознае с всяко доказателство и да бъде отразено в решението. За да тежи това решение, трябва да бъде обсъдено всяко доказателство, каза шефът на КЗК.

Тою припомни, че в основата на конкуренцията стои потребителят. Компаниите трябва да се конкурират, за да предоставят повече блага на потребителя, а не да влизат в съглашения, където да разпределят пазари и да определят цени.

"Няма съмнение, че картелът е най-тежкото нарушение на конкуренцията. В резултат на такова поведение компаниите установяват една цена и не се конкурират, не правят нищо, за да намалят цената за потребителя", обобщи шефът на КЗК, който се очаква да си тръгне след по-малко от месец.

 

 

Водещи

Най-четени