Местан: Банковата система не зависи от съюза или разлома между определени хора 02.07 | 12:39

Било спекулация, че отговорност за банковата криза носи депутат от ДПС

От Филипа Тодева

Ако до вчера проблемът беше в твърденията за съюз между определени хора, сега проблемът е в разлома между тях. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, като добави, че банковата система у нас не зависи от подобни неща.

Помолен да коментира твърдения, че отговорност за банковата криза до голяма степен носи един депутат от ДПС и Движението няма официална позиция за ситуацията, Лютви Местан определи тези обвинения като "минимум некоректни" и "спекулативни". "ДПС беше с много ясна позиция по банковата криза, достатъчно отговорна, участвахме активно при преодоляването на притесненията, защото не бива да говорим за криза, дадохме своя принос за постигането на съгласието", посочи той.

Местан не коментира по същество твърденията, че след изборите ще бъде сменен от председателския пост. Той само каза, че посреща с усмивка подобен тип врачувания, допълва БТА. "Не знам кой е авторът, но се сещам за едни, които прогнозираха минимум три мандата за АБВ, най-много два за ДПС на евроизборите", добави той.

Лидерът на ДПС коментира още върнатите от президента промени в Закона за защита на конкуренцията. По думите му въобще не е задължително това вето да бъде преодоляно. Необходими са 121 гласа, за да бъде преодоляно ветото, но парламентът едва ли ще ги събере. "Когато няма достатъчна политическа воля, нещата просто не се случват", посочи Местан.

На 30 юни държавният глава върна за ново обсъждане в парламента измененията в Закона за защита на конкуренцията, с които се регламентират отношенията между големите търговски вериги и доставчиците на храни.

На въпрос, как си обяснява поведението на "Атака" в последните две седмици, Лютви Местан каза: "Идват избори." Националистите вчера обявиха, че няма да влизат в пленарната зала до разпускането на Народното събрание на 6 август.

Водещи

Най-четени