Местан: Героизира се един потенциален убиец 23.01 | 11:10

Покушението срещу Доган било опит за „ритуално, показно, политическо убийство“

От Филипа Тодева

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като "неприемлив" опита да бъде героизиран един потенциален убиец, за какъвто той посочва Октай Енимехмедов.

Местан определи стрелбата срещу предшественика си Ахмед Доган като "опит за ритуално, показно политическо убийство на дългогодишния лидер на ДПС”.

"Покушението бе извършено на пет метра от очите на изключително високи гости от Европа, присъстваха посланици. Зрялото политическо мислене предполага покушението да се осмисли не срещу един лидер, а срещу демокрацията като висша ценност. Благодаря на всички партии, които категорично осъдиха политическото покушение”, коментира той от парламентарната трибуна.

От ДПС са на мнение, че се прави опит за размяна на позициите на нападател и жертва.

Лютви Местан отхвърли критиките към делегатите, които удряха и ритаха Енимехмедов след опита му да застреля Доган с думите: "Действията на делегатите бяха на обезвреждане на един потенциален убиец, който освен пистолет носеше и две хладни оръжия".

"Подмяната на квалификацията на деянието създаде огромното напрежение, на което сме свидетели и създаде предпоставките за героизирането на един потенциален убиец.

Докато обвинението беше "опит за убийство” българското общество беше солидарно. Някой обаче прибързано подмени тезата с "хулиганство”. Настояваме да се направят нови експертизи за оръжието и боеприпасите”, каза още той.

Водещи

Най-четени