Местан: ДПС не се нуждае от гласа на Михаил Константинов 19.03 | 10:33

Лидерът на ДПС посъветва Бойко Борисов да се извини публично на Ахмед Доган

От Ивелина Георгиева

"Аз препоръчвам на Бойко Борисов, ако намери сили в себе си, все пак да поднесе извиненията си на Ахмед Доган". Това каза председателят на ДПС Лютви Местан от ефира на "Нова телевизия" по повод изказването на бившия премиер, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

"Не, че му ги искаме, но това е последното, минималното, което би могъл да стори", подчерта Местан и допълни, че един държавник трябва да има силата да излиза от властта с достойнство.

Местан не даде ясен отговор дали Ахмед Доган ще се кандидатира за депутат. Той заяви, че съществува възможността бившия председател на ДПС да се кандидатира за народен представител, както и съществува възможността да не се кандидатира.

Лидерът на ДПС заяви, че е доволен от обясненията на председателя на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, който е пояснил, че с изказването си за Тройната коалиция е имал предвид, че няма да гласува за БСП и ДПС.

"Ние не се нуждаем от гласа на този човек", подчерта Лютви Местан.

Местан не отрече правото на Константинов да изразява своята позиция като гражданин, но апелира да не го прави като председател на "Информационно обслужване", защото в тази фирма трябва да има безпристрастни лица.

По думите му големият проблем в честността на вота е дали изпълнителната власт ще изпълни всички свои задължения по закон и кои ще бъдат преките участници в изборния процес.

Местан подчерта, че е доволен от поетия ангажимент от страна на служебния премиер Марин Райков да не позволи държавните служители да се явяват пропагандатори на политическите партии, каквито явления са наблюдавани на местните избори през 2011 г.

"Служителите на държавата нямат право на пропагандна дейност особено, когато са на работа", коментира той.

Отговорността на партиите се изразява в преодоляването на тези порочни явления и в коректността на политическите послания, допълни Местан.

Според него най-важното вече е политическите сили да не дават неизпълними обещания на избирателите, защото би трябвало да са научили жестокия урок от енергията на протестите.

Лидерът на ДПС посочи още, че новото ръководство на партията е обиколило вече почти цялата страна и на всички срещи са разговаряли с избирателите изключително честно и коректно и никой не може да ги укори в поемане на неизпълними обещания.

Ръководството на ДПС очаква до 25 март номинациите от местните структури на партията и в зависимост от номинираните централното ръководство ще подреди окончателно списъците с номинации.

Местан подчерта, че никой не може да попадне в листите на ДПС, ако не е минал през първото сито на номинации, каквото са местните структури на партията.

ДПС има интерес от провеждането на избори в спокойна среда, каза още Лютви Местан.

Водещи

Най-четени