Местан: Да те охранява НСО не е привилегия 22.02 | 18:04

Лидерът на ДПС призова Пеевски да говори, за да се открие истинското лице на задкулисието

От iNews.bg

"Впечатлен съм от основния акцент от предварително зададените теми от ваша страна - етническия мир, преяждането на ДПС с власт, за Христо Бисеров, за олигархията." Така започна лидерът на ДПС Лютви Местан гостуването си в ефира на Нова телевизия.

Депутатът отказа да коментира темата с неговата лична охрана. "Ако някой си мисли, че това е някаква привилегия - дълбоко се лъже, това е ограничена свобода. Не пожелавам на никого да ходи с охрана от НСО. Но бях принуден след няколко месеца. Налага се да ми осигурят охрана, но не ми съобщиха конкретната причина, конкретния източник на заплахата, което вероятно е квалифицирана информация. Охраната е в момента и в студиото, но това е извън моята воля, извън моето решение", уточни Местан.

Етническото напрежение, за съжаление, не е само мит - то е една реалност и то опасна реалност, смята лидерът на ДПС. Трите парламентарни групи - БСП, "Атака" и ГЕРБ са в бясна надпревара кой ще има по-голям принос да се ограничат правата на гражданите. Те смачкаха предложенията на ДПС и България остана една от държавите, където председател на парламентарна партия ще бъде глобен, ако изпусна няколко думи на майчин език. Това в България ще се наказва. Затова не може да останем безмълвни. Когато отстояваме правата си, ние не предизвикваме етнически конфликт, коментира Местан.

Лидерът на ДПС припомни тезата на Бойко Борисов от преди няколко години, че целите на Възродителния процес са били правилни, но методите не били правилни.

"Аз имам за хоби риболова, на първо място лова, и играя бридж. Три или четири пъти съм се озовавал на лов с г-н Дъбов, но никога с г-н Пеевски, тъй като той не е ловец", разкри Лютви Местан. "Митът, че Делян Пеевски управлява в тройна коалиция, е верен, колкото е верен митът за медийния монопол на Пеевски", смята лидерът на ДПС.

Телевизиите имат 39% от пазара, радиооператорите - 25%, интернет - 21%, социалните мрежи - 6%, печатните медии - едва 9%, изброи Местан. Така се получава, че семейството на Пеевски притежава дял не повече от 5-6% от вестниците в България. "Какъв процент от печатните медии в България се държат от Делян Пеевски", запита Местан. Така че медиите му формират едва 1% от целия медиен пазар, констатира Лютви Местан, което никъде по света не се нарича медиен монопол. "Да не повтаряме като мантра едни изтъркани клишета, които нямат нищо общо с истината", призова депутатът.

"Имам силни очаквания Делян Пеевски наистина да дойде в парламента и той да говори", изрази надежда Местан. Той обеща, че ще го помоли да говори и да дойде при Сашо Диков, не защото при него се получават разговори, не защото тези разговори са трудни, а защото един политик трябва да се поставя на кръстосани разговори. "Пеевски трябва да обясни за 40-те си срещи в МВР с Цветан Цветанов, той, след като е казал А, е добре да каже и Б, и В, и да стигне до края", смята Местан.

"Аз бих го призовал да говори, а не да мълчи - и за срещите, проведени не само в МВР, и не само с Цветанов, включително с Бойко Борисов, защото тези хора не заслужават цената на неговото мълчание. Тази цена се заплаща от самия него и той става виновен за всичко. Той трябва да говори, защото хората, за които мълчи, не заслужават неговото мълчание", категоричен бе Лютви Местан.

"Не знам какво ще стане, ако Делян Пеевски проговори, но той направи една много важна стъпка - призна за определени свои срещи, трябва да продължи да говори и ще свали обвинението, че представлява задкулисието и тогава вниманието ще се насочи към истинското задкулисието", продължи лидерът на ДПС. За Местан задкулисието е именно в Банкя, в Мишо Бирата.

"Виждам Ахмед Доган в добро разположение на духа, в перфектна физическа форма. Вчера го видях за последно, ходих при него в Сараите, пихме по едно кафе", призна Лютви Местан. "Г-н Доган наистина не се занимава с оперативна политика, колкото и да ви е странно", разкри депутатът.

"Властта на Доган не е само формална. Неговата неформална власт е неоспорима, но същевременно нито той, нито аз ще се съгласим, че миналата година се е извършила формална смяна на ръководството на ДПС. Аз разгръщам визията си за управлението на партията", заключи Местан.

Водещи

Най-четени