Местан: Етническите различия не са основание за дискриминация 23.03 | 17:16

Нужна е промяна в Закона за политическа реабилитация, отсече той

От Теодора Кокаланова

"Етническите и религиозните различия не са основание нито за привилегии, нито за дискриминация", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на възпоменателен митинг на ДПС в доспатското с. Барутин. 

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че Барутин е урок за всички, които милеят за правата и свободите, които издигат в култ достойнството да бъдеш свободен. 

Той допълни, че правителството се опитва да гарантира по-висока степен на социална защита, размразяване на замразените социални плащания, както и повече работни места.

Алиосман Имамов, зам.-председател на Народното събрание, отбеляза, че българската икономика излиза от кризата, от замразяването, в което беше вкарана от предишното правителство. 

По неговите думи ситуацията по отношение на заетостта никак не е добра. 8 от всеки 10 безработни в страната са представители на малцинствата. "Тази несправедливост, диспропорцията трябва да се премахне", смята Имамов.

Според него на страната са нужни политическа стабилност и обединители на нацията, истински патриоти, които да ликвидират всякакви форми на дискриминация, да не преследват езика на омразата, да създадат условия малцинствата да не се чувстват пренебрегнати. 

Пред Фатма Дервишева, една от простреляните по време на събитията около Възродителния процес в Барутин, Лютви Местан се ангажира да бъде внесен законопроект, с който да се разшири приложното поле на Закона за политическа реабилитация.

Целта е да бъдат включени и лицата, които са пострадали със средни и тежки телесни повреди, така че да имат право да получат обезщетения.

Фатма Дервишева е била 16-годишна, когато е била ранена при стрелбата през март 1972 г., но няма право на обезщетение по този закон, тъй като не е претърпяла репресия като затвор, осъждане или принудително изселване, информира БТА.

На тържествата в памет на жертвите и пострадалите при насилствената смяна на имената присъстваха представители на ръководството на ДПС, Алиосман Имамов - заместник-председател на ДПС, депутати, евродепутати, министрите Искра Михайлова, Хасан Адемов, Мариана Георгиева, както главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Водещи

Най-четени