Местан: И.Ф. и Ц.Ц. едва ли значат Искрен Фидосов и Цветанка Цветанова 19.07 | 12:12

Той призова Плевнелиев да вземе позиция за тефтерчето на Златанов

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев да не се ограничава с това, че е чист, а да изрази отношение към нечистотиите в тефтерчето. За това се настоява в позиция на ДПС по повод скандала с вече бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Тя беше представена от лидера на партията Лютви Местан от парламентарната трибуна.

"Готови сме да чуем гласа на протестиращите, но искаме да чуем и гласа на президента", добави той. 

Шефът на движението призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се разграничи от инициалите в тефтерчето, ако бил способен на това.

"Ако не го направи, понеже не е в състояние, ще означава, че той ще е не само част от това, но ще е и главатар", каза Местан. 

Според лидера на ДПС това бил уникален шанс за Борисов.  

Също така Местан призова шефа на герберите да не подценява събуденото гражданско общество и "да не се крие зад удобностите". Според него едва ли някой ще повярва, че инициалите И. Ф. и Ц. Ц. са Искрен Фидосов и Цветанка Цветанова, понеже изключваме да е Цецко Цачев.

По думите му тефтерчето съдържало техниката на властовата система на ГЕРБ, която била техника на злото, властваща последните 4 години. 

Лидерът на ДПС предупреди, че енергията на протестите може да бъде използвана за реставрация на действителността на бележника на Златанов. 

Той заяви, че партията му е готова на парламентарен диалог, и предупреди, че ако ГЕРБ не се върнат в Народното събрание, те ще загубят и малкото си останала легитимност.