Местан: Не брифингът на ДПС бутна правителството 24.07 | 09:54

Кабинетът показал, че на политиците им липсва коалиционна култура

От Христина Рафаилова

"Правителството не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък". Това каза от парламентарната трибуна лидерът на движението Лютви Местан. По негови думи тогава партията му доказала, че "не е преяла с власт" и готова да се откаже от участието в управлението заради ценностите си.

Местан предупреди, че патовата ситуация от миналата година, когато избирателите не излъчиха достатъчно депутати, за да се сформира стабилно мнозинство в Народното събрание. Поради тази причина той настоя да се намери формулата за управление.

Лидерът на ДПС подчерта, че страната ни няма нужда от смяна на формата на управление. Той предупреди, че движението ще окаже яростна съпротива за превръщането на България в президентската република.

Депутатът заяви, че кабинетът си отива, тъй като политическият процес не успя да изгради коалиционна култура. Местан припомни, че оставката на кабинета се случва 1 година, след като протестиращи нападнаха автобус, пълен с народни представители, пред сградата на НС.

Той допълни, че очакванията евровота да осигури подкрепата за парламента, за не води кабинетът политика на оцеляване, не са се сбъднали.

Лидерът на ДПС благодари за съвместното управление с БСП.

Най-четени