Местан: Плевнелиев взе от ДПС да даде на ГЕРБ 20.03 | 13:23

Лидерът на ДПС коментира указа на президента за назначаването на членовете на ЦИК

От Ивелина Георгиева

Указът на президента е в абсолютно грубо нарушение на Изборния кодекс и на тази пропорция, защото президентът на републиката взе от ДПС, за да даде тази бройка на ГЕРБ. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан.

По думите му в Изборния кодекс има ясни текстове, които уреждат избирането на ръководството на ЦИК, текстове, които уреждат избирането на останалите членове на ЦИК. 
Местан подчерта, че според Изборния кодекс съотношението е разпределено на ГЕРБ- 5,14 % полагащи се членове в ЦИК, а на ДПС- 1,95%.
ДПС следва да има двама членове в ЦИК, смята партийният лидер.
Според него президентът Росен Плевнелиев е в нарушение на закона и лишава ДПС от един член в ЦИК в полза на ГЕРБ. 
Ако държавният глава не е бил съгласен с този член на закона, можеше да сезира Конституционния съд, предложи Местан и допълни, че върховенството на закона изисква той да бъде спазван.

"Понеже в Изборния кодекс има ясни текстове, които уреждат избирането на ръководство на ЦИК, текстове, които уреждат избирането на останалите членове на ЦИК и че съотношението на парламентарните групи като членове на ЦИК е абсолютно задължително и при изчисляването на това съотношение не влиза ръководството на ЦИК, както и двамата членове от представените в Европейски парламент политически сили, точка втора от нашия проект за решение отразява абсолютно коректно съотношението между парламентарно представени политически сили", уточни още Местан.

Водещи

Най-четени