Местан: Решението за предсрочни избори не е признание за провал 17.06 | 15:27

Доволен съм, че политическият разум надделя, посочи лидерът на ДПС

От iNews.bg

Доволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че днешното заседание и становището на КСНС е класически пример за онова, което ние определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента след Консултативния съвет по национална сигурност при президента, съобщава агенция "Фокус”.

"Особено съм доволен, че в окончателното становище се съдържат две признания – еднакво верни, че евровотът както непрелигитимира кабинета "Орешарски” с нов кредит на доверие, за да е възможно той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление със силни реформи. Затова наистина е необходимо по-широко обществено съгласие и подкрепа, така наред с това становището на КСНС се съдържа не по-малко вярната констатация, че евровотът не зададе ясна алтернатива", посочи Местан.

Според него решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори не е израз на признание за провал. Лидерът на ДПС посочи, че то е израз на политическа зрялост и отговорност пред публичния интерес.

"Сега, в началото на следващата седмица остава да определим срочната дата – 28 септември, 5 или 12 октомври. За нас са отворени и трите опции", уточни Местан.

Според лидера на ДПС коментарите са излишни, при положение че е постигнато съгласие за окончателно становище.

"Би било леко некоректно да се представят и партийни прочити, освен това рискуваме да бъдем уличени едва ли не в стремеж към партийна експлоатация на постигнатото съгласие", каза още Лютви Местан.

Водещи

Най-четени