Местан: Ситуацията в Украйна ще се успокои, ако се няма етнорелигиозни различия 08.03 | 15:00

Съвременните държави не трябва да са моноетнически, смята лидерът на ДПС

От Мая Александрова

"Кризата в Украйна подчертава много силно значимостта на "ДПС модела" за баланса между етнорелигиозните различия в едно общество, на нашия принцип, че съвременните държави по дефиниция не могат да бъдат нито моноетнически, нито монорелигиозни, нито монокултурни, и бъдещето им се свързва непременно с намирането на баланса между хората с етнорелигиозни различия, които населяват територията на една държава". Това каза пред журналисти в Шумен председателят на ДПС Лютви Местан.

"В началото на прехода ние трансформирахме болката от възродителния процес в обща държавност, казахме "не" на реваншизма и сепаратизма, казахме "да" на единна България, в която обаче всички граждани, независимо от етнорелигиозните си различия, ще живея равноправно и точно тук трябва да има баланс между принципа на идентичността и принципа на интеграцията", обоснова се Местан. По думите му ситуацията в Украйна ще се успокои именно, ако се намери баланс между етнорелигиозните различия и се проумее, че в днешния свят няма друг изход за националните държави.

С Лютви Местан в Шумен днес е и цялото централно ръководство на партията.

"На среща с областната организация на ДПС и членове на политическата сила ще бъде обсъдено значението на евровота, подготовката на структурите за тези изключително важни избори не само с оглед на европейската проблематика, но и безспорното им пряко отражение върху вътрешната политика на страната", отбеляза Местан.

По думите му на срещата ще се говори още за критериите и процедурите за номиниране на кандидатите на партията за евродепутати, като се очакват номинации и от Шумен, предаде БТА.

Водещи

Най-четени