Местан: Цяло ято "калинки" се нанесло в министерствата по времето на ГЕРБ 11.09 | 10:35

"Става въпрос за един добре организиран сценарий за непрекъснато връщане на темата "Пеевски", защото протестите утихнаха и към тях трябва да бъде налята нова енергия", смята Лютви Местан

От Христина Рафаилова

Цяло ято "калинки "са били назначени по време на управлението на ГЕРБ. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан в ефира на bTV. Той показа жълта папка с документи за номиниране на кандидати, които са продукт на политическо кадруване. 

Според шефа на политическата сила именно по този начин шефът на здравната каса е заел поста си. 

Местан показа документ за предложение до министъра на здравеопазването, подписано от всички народни представители, за назначаване на определена личност. Постът, който бил нарочен за нея, трябвало да се заеме след конкурс. Документът бил подписан от депутатите обаче далеч преди да се проведе въпросната процедура за избор. Така конкурсът е бил напълно формален, смята Местан.

Лидерът на движението представи и предложение за назначение на дадена длъжност от областен управител и областен координатор на ГЕРБ. На документа стои партиен печат. Местан подчерта, че губернаторът е представител на централната власт и не би следвало да слага печат на ГЕРБ.  

По негово мнение през 2009 г. хората на Бойко Борисов са били заразени с манията, че ще управляват вечно, и са били непредпазливи. Поради тази причина документите са останали в архивите на министерствата. 

Шефът на политическата сила каза, че показаните от него доказателства за тоталитарното управление на ГЕРБ са една малка част и назначенията са 100% по политическо давление. 

ДПС ще настоява да се създаде парламентарна комисия, която да разследва как са се раздавали постове по време на кабинета "Борисов".

Една от критиките към сегашното правителство била, че продължава да търпи "калинките" на ГЕРБ. Според Местан кабинетът трябва да проведе реформа, за да се прочисти администрацията от тези хора. 

Лидерът на партията изрази убедеността си, че връщането към темата за назначенията в началото на управлението на Пламен Орешарски има за цел да "подклажда" протестите, тъй като те затихват. 

"Много силно се надявам г-н Сергей Станишев да е имал единствено предвид безспорния факт, че г-н Делян Пеевски е народен представител в два поредни мандата от ДПС. Въпросът за това кой е номинирал г-н Делян Пеевски е изчерпан с отговора на г-н Пламен Орешарски – той даде отговор точно в това студио, макар и пред други водещи", уточни Местан. По думите му решението е било съвместно и то е въпрос на обща отговорност.

"Става въпрос за един добре организиран сценарий за непрекъснато връщане на темата "Пеевски", защото протестите утихнаха и към тях трябва да бъде налята нова енергия. Темата "Пеевски" е приключена за ДПС. Аз няма да споря с г-н Станишев, още по-малко посредствено. Номинацията на г-н Пеевски е обща и политическата отговорност е обща", поясни Местан.

Той уточни, че няма как Пеевски да е член на централното ръководство на ДПС поради простата причина, че той не е член на ДПС и няма и как да е член на ДПС, защото е магистрат, а магистратите не членуват в партии. "Връщането към тази тема вече е нелогично, освен това политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един-единствен казус, още повече когато той е изчерпан", отвърна Местан.

"Г-н Пеевски вече чу обществените настроения и отказа да встъпи в длъжност като председател на ДАНС. Той не е консумирал статута си въпреки решението на Народното събрание", добави още Местан.

Водещи

Най-четени