Местан: Ще попречим на крайния национализъм 07.03 | 15:33

Либералите твърдо решени да запазят позициите си в Европа

От Ивелина Георгиева

Лидерът на ДПС Лютви Местан се срещна с Александър Граф Ламбсдорф, член на Европейския парламент и заместник-председател на групата на АЛДЕ и водач на листата на Германската свободна демократична партия за предстоящите европейски избори. Местан определи срещата като много интересна и припомни, че чичото на Ламбсдорф е "папата на модерния либерализъм" граф Ото Ламбсдорф.

"Това е политикът, който дава уникална формула за обединението на Европа с тезата си, че конституционният либерализъм и социалните реформи трябва да образуват един нов съюз, което не е само проблем на Западна Европа, но и на Източна", каза лидерът на ДПС. Александър Ландсдорф ще е водач на листата на германските либерали за Европейския парламент, затова от ДПС силно се надяват те да успеят на предстоящите избори.

Местан изброи темите на разговор между двамата по време на срещата им. Те са обсъдили предизвикателствата в европейски план, анализирали са риска от разрастването на радикалните течения, крайния национализъм, който заявява претенции да се превърне в трета политическа сила в страната за сметка на либералите. От ДПС са се ангажирали да сторят всичко необходимо да попречат на това. "Много е важно ние либералите да запазим силата си на трето политическо направление в Европа", коментира политикът.

Лансдорф е бил запознат и с вътрешната политика в страната, с предизвикателствата пред кабинета "Орешарски" и с целите на ДПС във връзка с европейските избори. "Мисля, че беше доволен да чуе, че имаме амбицията да съхраним позициите си в ЕП, където да бъдат избрани трима представители от листата на ДПС", допълни Лютви Местан.

Най-четени