Местят президентските избори, ще бъдат през ноември 05.07 | 21:37

Управляващите не искат да правят кампания по време на летните отпуски

От iNews.bg

Президентските избори, които ще се проведат у нас наесен, ще бъдат изместени с близо месец по-късно. Вместо както е било досега вотът да бъде през октомври, както и се планираше досега, той ще бъде преместен с около 2 седмици по-късно и гласуването за президент ще се случи в началото на ноември. Според информация на "24 часа” датите, които ще бъдат предложени за гласуване в Народното събрание, ще бъдат 6 ноември за първия тур и 13 ноември за балотажа, ако се стигне до такъв.

Според източника на изданието още утре лидерите на парламентарните групи ще се съберат в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева, за да обсъдят идеята. След това предложението ще бъде подложено на дебат и в пленарна зала. Идеята им е под предложението, което предстои официално да бъде внесено в Народното събрание, да има подписи от всички парламентарни групи. Ако обаче не се стигне до тяхното съгласие, то ще бъде вкарано само с подкрепата на мнозинството.

Причината от ГЕРБ да поискат преместване на датите за президентските избори е, че не е удачно кампания да се прави през летните месеци. "Хората са по почивки, има и селскостопанска дейност”, обясняват източниците.

Водещи

Най-четени