Местят свиленградската митница в Бургас или Пловдив? 31.05 | 12:10

За такава възможност намекна финансовият министър Симеон Дянков

От Андриян Георгиев

Свиленградската митница може да престане да съществува в този вид, да се раздели и да се прехвърли към Бургас или Пловдив, заяви в Бургас финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от агенция "Фокус". Според Дянков в тази митница били необходими реформи.

"Ще знаем някъде до седмица какво точно ще се случи със свиленградската митница”, каза Симеон Дянков. 

Коментарът идва ден, след като шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обяви резултатите от цялостната проверка, проведена в свиленградската митница след акцията на МВР и прокуратурата. Осемте служители, задържани на 2 май, ще бъдат освободени.

Последва оставка - Танов поиска заместник-началникът на свиленградската митница Светла Шошкова да освободи поста си. Причината - тя не била издържала теста за интегритет.  

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви в Бургас, че всичките български граници вече били обхванати с най-добрата техника. Премиерът присъства на демонстрация на стационарния скенер на митническия пункт на пристанище "Бургас", финансиран от Световната банка в размер на 2,4 млн. лева.

"Доста пари дадохме, много милиони за тези системи, виждате колко са ефикасни”, каза министър-председателят.

Контейнерът минава за 4-5 секунди и по никакъв начин не затруднява работата на пристанището. "Снимката, която се прави, пълният разрез тръгва с документите на ТИР-а, а тук остава запаметена в системите. Всеки митничар има така направена защита. Никой не може да му влезе в паролата и утре да каже – не бях аз”, посочи премиерът Бойко Борисов.

По този начин според премиера държавата давала 100% прозрачност на всичко, което става по нашите големи пристанища и митници.  

Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави, каза Борисов във връзка с новите скенери на митническия пункт на пристанище "Бургас". Това са добри системи, които изключват човешкия фактор и всички думи от типа – покровителстват, правят им чадъри за контрабанда или за каквото и да било, посочи Бойко Борисов.

"Утре всяка опозиционна партия може да каже – искаме да отидем и да видим на митницата какво е минало, как е минало. Идват тук и забравят, както с квалифицираната информация, СРС-ата, дето се запознават с това, което правят”, допълни Борисов. 

"Понеже разбрах, че някои ми броят обещанията - в последните два месеца през единия близо милиард повече приходи, другият с около 400 млн. лева, така че и последното обещание сме си го изпълнили – да направим напълно прозрачен контрола и паметта на митницата”, завърши Борисов.

Водещи

Най-четени