Методи Андреев: Трябва да се противопоставим на имперските амбиции на Турция 13.09 | 11:49

След призива на Дуватоглу за възстановяване на "Османския ред" в империята комшиите изпратиха и делегация в Шумен с искане за консулство в града, начело с имам

От Ростислава Иванова

"Лошото е, че България е слаба и корумпирана страна, заобиколена от държави-империи", какъвто е случаят с Турция. Миналата седмица турска делегация е била изпратена в Шумен с настояване там да се открие консулство, което да бъде изпратено духовно лице с дипломатически статут. За това алармира по Нова телевизия депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев.

"Лошото за България е, че сме слаба държава, корумпирана. Заобиколени сме от държави-империи и трябва да имаме съответните съпротивителни сили", заяви той.

 

Депутатът бе поканен да коментира скандалното разкритие за безплатните масови екскурзии за българското население с мюсюлманско вероизповедание от Делиормана до Одрин и организираните от турска страна безплатни обрязвания на български деца, финансирани от кмета на Одрин.

Другата гореща тема бе изказването на председателя на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов от Реформаторския блок, че Турция събира данни чрез имамите в България.

"В Шумен миналата седмица е имало делегация от Турция, като идеята е била да се отвори там консулство и да има духовно лице с дипломатически статут", обяви Андреев.

"Ако отидем в Делиормана и започнем разследване, ще бъде дяволски трудно да разговорим онези, които биха могли да ни кажат нещо", допълни журналистът Бойко Станкушев.

Припомняме, че напоследък зачестиха непремерените изказвания от страна на турски държавници, в които отявлено личат имперски амбиции по отношение на земите и населението, живеещо в територии на бившата Османска империя, каквато е и България.

Последният и най-скандален случай е от 18 юли, когато в речта си по повод празника Рамазан байрам турският премиер Ахмет Давутоглу заяви пред членове на ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР):"Ще възстановим реда и справедливостта на Османската империя".

"С Божията воля ще върнем реда и справедливостта на османците в днешния и утрешния ден", каза Давутоглу, цитиран от онлайн изданието на в. "Хюриет Дейли нюз".

В партията на турския президент Реджеп Ердоган и Ахмет Дуватоглу считат изминалите 80 години от основаването на Република Турция от Кемал Ататюрк за "междуцарствието, безвластието и хаоса, превърнали Турция в "болния човек на Босфора"  според би трябвало да означават "модерната, светска Турция, създадено през 1923 от Кемал Ататюрк. Според лидерите на ПРС до идването на власт на Ердоган тези 80 години са представлявали един период, в който "Турция е изневерила на себе си".

"Съвременна Турция под лидерството на Ръководителя Ердоган ще върне отново държавната традиция на Султаната. Някогашните владетели на Османската империя имали свещена историческа мисия: да държат високо и развяват знамето на Пророка във все по-далечни страни. Книгите на политолога Ахмет Давутоглу, преди всичко ранните му творения, са изцяло подчинение на този панислямистки дух – сащият, който той демонстира сега и като премиер на президента Реджеп Ердоган.

 

Същата мисия той изпълняваше и като външен министър на при бившия премиер Ердоган. Той напълно споделяше регионално-политическите амбиции на своя Велик Ръководител и се опитваше да сложи край на представата за Турция като " пасивен мост между Изтока и Запада" и да наложи новата визия за Турция като "активен, самостоятелен център на властта", припомня "Хюриет Дейли нюз".  

Водещи

Най-четени