МиГ-29 падна край Пловдив* 26.04 | 11:45

Военен самолет е паднал в близост до село Царимир и Голям Чардак

От Кремена Бедерева

Няма пострадали при инцидента с падналия военен самолет МиГ-29, съобщават от Министерството на отбраната.

При излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно бойния самолет възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км. източно от село Голям Чардак.

Няма и пострадали цивилни граждани в района на инцидента. 

Първоначалните информации сочеха, че екипажът на изтребителя - майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, са в добро здравословно състояние, без увреждания. По-късно обаче ген. Константин Попов, цитиран от агенция "Фокус", каза, че единият от пилотите е с фрактура на два прешлена и със съмнение за счупвания. Поне засега не се съобщава кой е пострадалият пилот.     

Двамата пилоти са минали на скенер, приети са във Военномедицинската академия в Пловдив.

И двамата са с голям летателен стаж. Командирът на ескадрилата е с 800 часа нальот и е летец-инструктор първи клас. 

Районът е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на спешна помощ, на пожарната и на Военна полиция. Води се разследване за причините за инцидента.

От военното министерство уточняват още, че всички планирани полети са отменени и насроченият за ден на съвместната българо-американска тренировка "Тракийска звезда - 2012 г.” е отменен.

iNews припомня, че военен самолет падна в близост до село Царимир и Голям Чардак. На място веднага пристигнаха пожарна, полиция, линейка и военна полиция.

Пилотите са успели да катапултират и са се прибрали в базата си в Граф Игнатиево. Първоначално се предполагаше, че става въпрос за самолет, който участва в съвместната българо-американска летателна тренировка, която се провежда в момента.

На място имаше и много жители на съседните села. Очевидци разказваха, че самолетът е горял във въздуха.

Според информация на авиобаза Граф Игнатиево от 19 април се провежда българо-американската летателна тренировка "Тракийска звезда” 2012, с участието на 31-во авиокрило от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Съвместните полети вече са започнали, като утре (27 април) е предвидено да се проведе Ден за високопоставени гости и медии.

Очаквайте и видео от инцидент със самолета.

____________________________________

*Информацията е актуализирана към 13:45 часа.

Водещи