Мигрант с малария в Харманли 20.11 | 19:30

Градът на бунт, настоява лагерът да бъде сложен под карантина

От iNews.bg

Мигрант от лагера в Харманли е диагностициран с малария и се лекува в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив, предаде bTV. Чужденецът вече е излекуван и предстои за бъде върнат в бежанския център съвсем скоро.

През 1965 г. България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария, но поради широките връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ежегодно в нашата страна се регистрират случаи на малария. В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, като 8 са били бежанци, сочи информация на сайта на Министерството на здравеопазването.

1808975

Маларията е заразно заболяване, което се причинява от 4 вида маларийни плазмодии. Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите. Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време.

В продължение на две седмици от Агенцията за бежанците уверяваха хората, че в лагера няма хора с диагностицирани заразни заболявания. В бежанския център в Харманли от месеци обаче върлуват различни зарази, за които държавните институции мълчат.

1808974

Това изкара хората от града днес на масов протест. Те се опасват най-много от заразите, които могат да пренесат мигрантите – краста, лашмайниоза и въшки. Протестът на жителите на Харманли прерасна в шествие, което спря пред бежанския лагер, който хората наричат "инкубатора на зарази".

Протестиращите дадоха срок от 3 дни лагерът да бъде поставен под карантина и поискаха оставки в Държавната агенция за бежанците. Те заплашиха с гражданско неподчинение и блокади на пътища.

Водещи

Най-четени