Мигрантите пак тръгнаха! Гърция предупреди за засилен натиск, у нас залавят десетки всеки ден 10.08 | 13:21

Броят на мигрантите в източната част на Егейско море е нараснал със 76% след опита за преврат в Турция

От iNews.bg

Властите в Гърция предупредиха за дългосрочно задълбочаване на мигрантските потоци в Егейско море след неуспешния опит за преврат в Турция.

Вестник "Етнос" посочва, че броят на мигрантите в източната част на Егейско море е нараснал със 76% в сравнение с предишни месеци след събитията от 15 юли. Според изданието ситуацията в страната е тежка, най-вече заради 10 000 хиляди мигранти, които вече се намират по гръцките острови.

Според друго издание - "Катимерини", само за няколко дни на гръцките острови дневно са пристигали по 80-85 човека.

Медиите посочват още, че властите в Атина искат нови приемни центрове и в същото време се оплакват, че процедурата за преразпределение на бежанците се извършва много бавно.

По-рано държавният координационен орган за справяне с бежанската криза обяви, че в страната са регистрирани общо 57 047 бежанци. От тях 9919 души се намират по островите в източната част на Егейско море, където в центровете за настаняване има 7450 места.

Раздвижването на мигрантските потоци се усеща и в България. Наскоро за това признаха премиерът Борисов и вътрешният министър Румяна Бъчварова. През последните седмици почти няма ден, в който да не се съобщава за задържани групи с десетки нелегални мигранти.

Само за последното денонощие при поредната хайка за нелегално пребиваващи в София заловиха 17 чужденци без документи. Час по-късно дойде информация, че граничен наряд е задържал лек автомобил с 13 нелегални имигранти край Свиленград.

Проблемът е, че това са само заловените нарушители на границата. Колко са реално преминалите на наша територия не е ясно, подозренията са, че броят им е огромен.

Преди седмица -две сръбските власти например алармираха за засилен поток от нелегално преминаващи мигранти през границата им с  България. Страната ни дори беше обвинена, че не осъществява никакъв контрол по границите с Турция и с Гърция и едва ли не толелирара трафика на хора.

Водещи

Най-четени