Миков: А вие сигурни ли се, че ще се стигне до гласуване на кабинет? 14.10 | 16:06

Към момента никоя от партиите не отстъпва от своите позиции, смята той

От Теодора Кокаланова

Към момента няма повод да се смята, че някоя от партиите – поне след вчерашните консултации – отстъпва от своите позиции. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка с проведените вчера консултации между БСП и ГЕРБ за съставяне на правителство. 

"Изпълнителното бюро обсъди в подробности проведените вчера консултации. Оценяваме изключително позитивно работата на нашите представители на консултациите, обменените позиции, заявената позиция, че въпросът е не само за политическа и за финансова стабилност, но трябва да има и социална стабилност в страната", посочи Миков.

Той обясни, че не е бил поставян въпросът БСП да отстъпи от своите позиции. "Тепърва трябва да приключат консултациите с другите партии и да се види към какво мнозинство се стреми партията, която е потенциален мандатоносител", добави лидерът на БСП.

В коментар на възможността за промяна на позицията на БСП след провеждането на консултации с останалите партии относно това да бъде опозиция, Миков заяви: "Аз мисля, че е възможно да има промяна в позициите на всички, а специално ние поддържаме необходимостта от стабилност и националноотговорни решения."

Относно това дали съществува вариант при гласуване на кабинета БСП да гласува "за" правителство на Бойко Борисов, Михаил Миков коментира: "А вие сигурни ли се, че ще се стигне до гласуване на кабинет? Поне към този момент все още няма връчен мандат, все още няма оформено парламентарно мнозинство и чак след това се поставя въпросът за гласуване на кабинет", отсече лидерът на БСП. 

По думите му позицията на всяка партия, особено тази, която носи основна отговорност при евентуално връчване на мандат за съставяне на правителство, се уважава, но дотук. "А иначе евентуално кой какво, може би ще видим, след като приключат консултациите и с другите политически партии, избрани в Народното събрание", отбеляза Миков. 

В коментар на думите на председателя на ДПС Лютви Местан, че ще подкрепи еднопартийно правителство на малцинството, Миков посочи: "В последната седмица всеки казва нещо. Аз уважавам позициите на всяка една партия, включително и позицията, заявена вчера от г-н Местан."

Той поясни, че тази позиция не го изненадва. Михаил Миков каза още, че евентуален кабинет между ГЕРБ, Реформаторския блок и "Патриотичния фронт" му се струва "всякак". Миков подчерта, че ще съобщи предложения за промени в Изпълнителното бюро на БСП, когато прецени, че е необходимо, и ще го направи първо пред партийния орган, а след това пред медиите. 

Водещи

Най-четени