Миков: Държавните служители имат съзнанието да работят в събота и в неделя 25.04 | 19:20

Спасителите и пожарникарите са се отзовали на над 80 случая през изминалото денонощие

От Цанка Донкова

Извършва се оценка на щетите от наводненията в общините Чупрене и Ружинци, за да бъдат финансово подпомогнати пострадалите около 350 домакинства. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков във Видин.

"Смятам, че държавните служители имат съзнанието да работят в събота и в неделя, за да може хората да усетят, че държавата присъства, когато има трудни и тежки ситуации за тях", посочи Миков преди среща с учители и ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици в града.

Миков е посочил, че вече е започнало назначаването на хора по програми за временна заетост, които ще се включат в отстраняването на щетите, разчистването на речните корита и оказването на помощ на засегнатите от бедствието, допълва БТА.

В същото време стана ясно, че през последното денонощие спасителите и пожарникарите са извършили повече от 80 спасителни и аварийни дейности. Обстановката в северозападната част на страната постепенно се нормализира. За последното денонощие са получени 120 сигнала за произшествия, от които над 80 са били за аварийно-спасителни дейности, посочват от пресцентъра на МВР.

Видинските спасители и пожарникари продължават да наблюдават критичните водоизточници и защитните им съоръжения в областта. Отводнени са десетки сгради в селата Карбинци, Средногрив, Плешивец, Гюргич, Долни и Горни Лом.

Огнеборци, полицейски служители и доброволци са почистили основните водоеми от паднали дървета, изградили са и временни диги по поречието на Тимок и Стакевска река. Осигурена е необходимата тежка и верижна техника, с която ще бъдат възстановени повредените мостови съоръжения и ще бъдат извлечени аварирали превозни средства.

Водещи