Миков: Мая Манолова ще бъде достоен омбудсман 30.07 | 11:54

Според депутатът червената представителка няма нужда от представяне

От iNews.bg

Мая Манолова достойно ще оправдае избора на НС - да отстоява правата и свободите на българските граждани. Тя не се нуждае от много представяне – 4 мандата е избирана за народен представител. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков при представянето на кандидатурата на Мая Манолова за омбудсман, цитиран от "Фокус".

 "Била е народен представител и в управление, и в опозиция. Изключително активна в отстояване интересите на гражданите тогава, когато е била в управление”, посочи Миков и припомни, че по нейна инициатива е била създадена комисията за работа с гражданското общество, а в парламентарния контрол и законодателната дейност, винаги е защитава правата на обикновения човек.

"Смятам, че има едно изключително качество – независимост, което е важно не само по смисъла на закона, но и за институцията омбудсман, каза още лидера на БСП.

Днес става ясен новият национален омбудсман. Парламентът ще определи кой ще се застъпва за правата на хората у нас – досегашният обществен защитник Константин Пенчев или депутатът от БСП Мая Манолова. Изборът ще стане с тайно гласуване. Първата кандидатура беше издигната от Реформаторския блок, а втората – от партията на кандидатката – БСП.

Урните, в които ще гласуват депутатите, ще бъдат поставени в зала "Запад”. Народните представители ще имат на разположение 1 час, за да дадат своя глас за един от кандидатите. За да бъде избран за национален омбудсман, претендентът трябва да събере 50% плюс един глас от броя на гласувалите.

Водещи

Най-четени