Миков: Няма причина за предсрочни парламентарни избори 21.05 | 16:25

42-рото народно събрание изпълнява успешно задачите си, смята той

От Теодора Кокаланова

"42-рото народно събрание изпълни голяма част от задачите, за които хората поискаха предсрочни парламентарни избори." Това обяви на пресконференция във Видин председателят на Народното събрание Михаил Миков, който представи отчет за работата на парламента. 

"Народното събрание работеше под натиск, протести с атаки и бойкот от най-голямата парламентарна фракция и въпреки това изпълни конституционните си функции", категорично заяви Миков. По думите му през последната година Народното събрание е провело 118 редовни заседания и 18 извънредни.

През първата сесия не е имало извънредни заседания, но през втората и третата сесия те са се увеличили. Приетите закони са 105, в това число и ратификационни, като през третата сесия са се засилили новите законопроекти. Като пример Миков посочи новия закон за Сметната палата и за МВР.

Политическата оценка за приетите закони е, че те сa насочени към смекчаване на последиците от бедността и ограничаване злоупотребата с монополно положение, което произтича от средата, която е предхождала предсрочните парламентарни избори през миналата година, предаде БТА.

"В социалната сфера държавата се е намесила значително за облекчаване положението на най-бедните български граждани. За година в парламента са зададени 1077 въпроса и 216 питания. Провалените заседания заради липса на кворум са компенсирани с извънредни", посочи председателят на Народното събрание. Според Миков предстои работа за засилване защитата на потребителите, което е част от задачата, възложена на това Народно събрание.  

Водещи

Най-четени