Миков: Русия счита Плевнелиев, Митов и Ненчев за „ястреби“ 24.04 | 17:41

БСП с позиция на 1 май срещу търговското споразумение между САЩ и ЕС

От iNews.bg

"Русия разглежда дружески България и много я боли, когато някои български политици се правят на по-големи ястреби от най-големите ястреби в света. Бяха цитирани конкретно президентът, външният министър и министърът на отбраната”. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на днешното заседание на партийния пленум в коментар на актуалната политическа обстановка, цитиран от своя пресцентър.

Миков изведе основните акценти от посещението си в Русия и подписаното споразумение между БСП и партия Справедлива Русия”. По думите му то ще създаде по-стабилна основа за развитието на дългогодишните отношения на БСП със социалдемократическата партия, член на Социалистическия интернационал.

"Посланието е едно: Русия разглежда дружески България и много я боли тогава, когато някои български политици се правят на по-големи ястреби от най-големите ястреби в света. Бяха цитирани конкретно имената на президента Росен Плевнелиев, външният министър Даниел Митов и на министъра на отбраната Николай Ненчев”, каза Миков.

Сред основните въпроси, които лидерът на българските социалисти е разисквал с представителите на "Справедлива Русия” и "Единна Русия” са били и големите възможности, откриващи се пред българския туризъм заради редуцираните посещения в Египет и Русия; въпроси, отнасящи се до двустранните отношения, включително таксите за студенти, които се плащат в Руската федерация.

Миков коментира и позицията на БСП относно споразумението за свободна търговия (ТТИП) между САЩ и Европейския съюз. "БСП има много ясна и единствена позиция по процеса за преговорите и сключването на ТТИП. Европа започва да ври, включително и Германия, по повод посещението на Обама в тази връзка", посочи шефът на левицата. И допълни, че тази позиция ще бъде изразена по време на честванията за 1 май, които ще се провеждат по места.

"Там темата ТТИП трябва да прозвучи ясно. Има сериозна връзка между защитата на правото на труд и това, което просветената европейска общественост очаква да се случи при евентуално сключване на споразумението”, подчерта той.

 

По повод промените в Изборния кодекс пък припомни позицията на БСП срещу електронното дистанционно гласуване по интернет и против задължителното гласуване, защото било противоконституционно.  

Водещи