Миков видя в "Ораново" умален модел на България 05.08 | 12:59

Шефът на парламента отчете свършеното от депутатите

От Христина Рафаилова

Трагедията в "Ораново” е отражение на българската реалност. Така председателят на парламента Михаил Миков коментира смъртните случаи в мината в деня на национален траур. Според него българите у нас живеят в бедност, която ги принуждава да работят при условия, далеч от европейските стандарти.

Шефът на Народното събрание призова днес отново да си спомним имената на миньорите, чийто живот угасна в рудника - Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров, Николай Михайлов, Асен Грънчаров.

За пореден път социалистът заяви, че прекратяването на мандата не може да стане заради натиск, който се упражнява по желание на партиите, непредставени в парламента. Според него здравословният натиск бил този за решаването на натрупаните с години проблеми на социалните въпроси.

"Ние сме твърде далеч от представителната демокрация, каквато е позната на модерния свят. Това винаги може да има своята ескалация – днес едни, утре други да потърсят площада за натиск, когато не са доволни от дадени решения”, коментира червеният депутат.

Той добави, че управляващите постоянно слушат гласа на протестиращите. Миков каза, че не се страхуват от предсрочни избори.  Според него след евентуален вот пак можело да има недоволни. " Да не стане така ние да сме недоволни и да се опитваме да блокираме институциите”, заяви шефът на парламента.

Председателят на Народното събрания отчете направеното от депутатите по време на първата сесия. Според него парламентът е приел редица важни закони, свързани пряко с подобряването на жизненото равнище на хората. Сред тях са измененията в Закона за енергетиката, с които стана възможно намалението на цената на тока.

Миков отчете още увеличението на помощите за отглеждане на деца и мерките срещу младежката безработица. Като позитивна практика той посочи и засиления парламентарен контрол. По време на първата сесия  има 174 зададени въпроси и 39 питания към кабинета на Пламен Орешарски.

Социалистът подкрепи закриването на Националния център за изследване на общественото мнение. Според него няма нужда от подобна структура, която се е смятала за официозна социологическа агенция. Също така от финансова гледна точка имало пороци в центъра. 

Водещи

Най-четени