Миков за проблемите в здравеопазването: От април гражданите ще почнат а псуват 20.02 | 12:24

“Здравеопазването е по-недостъпно, това няма как да е реформа”, казва социалистът

От iNews.bg

Позитивният ефект на вота на недоверие беше отмененото прилагане на наредбата за доплащане на лекарствата, която щеше да извади около 400 лекарства от списъка на тези, които се доплащат от Здравната каса. Това заяви по Нова телевизия председателят на БСП Михаил Миков. По думите му действията на управляващите в здравеопазването целят да разтоварят финансовата тежест на здравната каса и да натоварят допълнително гражданите. В тази връзка той подчерта, че половината от българските граждани са в риск от бедност – 47%, и когато разходите за здравеопазване растат, те трябва да ограничат храната и други разходи.

"Политиката на ГЕРБ и техните приятели от РБ объркаха тотално здравеопазването в България”, категоричен бе лидерът на социалистите. Според него става ясно, че политиката в сферата на здравеопазването е получила недоверието на 80 народни представители и ясната отговорност пред гражданите, като започнат да си плащат от април кого да псуват.

Миков подчерта, че вотът на недоверие не е бил за министър Москов, а за политиката, която провежда правителството, която прави здравеопазването все по-недостъпно за обикновения български гражданин. По думите му управляващите са се опитали да смачкат мотивите, а министърът в типичния му арогантен стил се е опитал да вулгаризира. Миков бе категоричен, че когато се създават условия за по-недостъпно здравеопазване, това няма как да е реформа.

"Смятам, че условие за реформа е когато се подобрят условията за достъп до здравеопазване, а не когато се създават предпоставки да ти откажат лечение в болницата, защото си в другия списък или ще ти издадат болничен лист, но трябва да си платиш за това”, заяви Миков.

Водещи

Най-четени