Миков, категоричен: АЕЦ "Белене" ще бъде факт 15.02 | 13:31

Председателят на парламента уточни, че въпросът се решава на експертно ниво

От Теодора Кокаланова

Смятам, че АЕЦ Белене ще бъде факт. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков, като уточни, че в момента се работи експертно по този въпрос.

Според Миков в момента има опити за ощетяване на БСП на европейските избори.

Относно проекта на Георги Първанов АБВ, той отбеляза, че вреди на БСП. От друга старана пък председателят на парламента заяви, че ГЕРБ се стреми по всякакъв начин да блокира парламентарната институция. "Политическият живот е изкривен. Нещата са или в кулоарите, или във Facebook”, посочи Миков, цитиран от "Дарик радио". 

Той коментира и предложения от президента Росен Плевнелиев референдум. "Искането е предмет на дискусия и в Народното събрание, и извън него”, каза той. Референдумът е форма, която в най-висока степен ангажира гражданите, но според Миков не трябва да бъде самоцел.

Той е на мнение, че хората не разбират напълно мажоритарния вот и електронното гласуване хората. В обществото терминът "мажоритарен" се разбира погрешно, а всъщност става въпрос за избори в едномандатни райони, допълни той.

Според председателя на Народното събрание не могат да се предотвратят злоупотреби при дистанционен вот, затова гласуването по интернет не е сигурно. Той смята, че трябва да се обясни на хората, че едно е машинно, едно е електронно гласуване. Трябва да се зададе и следният въпрос: ще реши ли задължителността на вота проблема с представителността.

Водещи

Най-четени