Милиони "пазят" работниците от злополуки 07.05 | 12:34

3,5 млн. лева отиват за информационна система за Инспекцията по труда

От Христина Рафаилова

В близко бъдеще работниците ще се чувстват далеч по – защитени, докато се трудят. Това става ясно от Националната програма по безопасност и здраве на работното място за 2013 г., приета от Министерския съвет. 

В нея е записано, че за повишаване качеството на контролната дейност  на Инспекцията по труда през тази и следващата година ще бъдат отделени над 3,5 млн.  лева.  Средствата ще отидат за изработването и внедряването на информационна система във ведомството. В документа се посочва, че тази дейност е стартирала през 2012 г.  и трябва да приключи през 2014 г. 

С цел повишаването на контролната дейност на инспекцията ще бъде подобрена квалификацията на служителите й. За това ще бъдат похарчени над 560 000 лева. Предвидените средства са за тази и следващата година. 

От програмата става ясно, че за разработването   на кодекси за "добри практики”; технически правила, ръководство с практически правила са дадени близо 2 млн. лева. В тази сума влиза и издаването и разпространението на 30 вида кодекси за "добри практики” в тираж по 1000 броя  всеки. Средствата са предвидени за 2013 г. и 2014 г.  Дейността е стартирала през 2012 г. 

В програмата е записано, че трябва да бъде усъвършенстването на законодателството, свързано с минималните изисквания за микроклимата и осветеността на работното място. Също така ще бъде подобрена нормативната база, гарантираща осигуряването на безопасността при използването на временните съоръжения за строителство. Подобни подобрения ще има във връзка с техническата безопасност в рискови сектори на икономиката като металургията. 

В текста се посочва, че у нас се наблюдава тенденция за намаляването на случаите със съмнение за професионална болест. През 2012 г. в териториалните поделения на НОИ са открити 26 досиета за професионални болести. Заболелите лица със съмнение за професионален характер на заболяванията са 24.

В програмата се подчертава, че въпреки положителните тенденции за намаляване на трудовия травматизъм служителите в редица сфери работят със стари машини и оборудване, които са основен причинител на трудовите злополуките. Поради това основен приоритет подкрепа за предприятията по схемата "Безопасен труд” по Оперативна програма "Развитие човешките ресурси".

Насърчаването на културата на превенция също е сред приоритетите в програмата. В нея се предвиждат дейности за повишаване на осведомеността на работещите, подобряване на знанията и уменията на работещите по безопасност. 

Водещи

Най-четени