Милка Христова: Склонни сме да подкрепим помощ за Перник, но при убедителни експертни отговори на въпросите ни 20.01 | 13:00

Ние носим отговорност пред гражданите на София

От iNews.bg

Склонни сме да подкрепим помощ за Перник, но при убедителни експертни отговори на въпросите ни. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР. 

"Ние вече имаме едно първоначално изразено становище от групата на общинските съветници на БСП, че сме склонни да подкрепим решаването на хуманитарната криза, която се развива само на 20 км от София, заяви тя. - Но има и втори план на разсъждения, съмнения и притеснения. Те създават у нас нагласата и убеждението, че - да, от една страна, от чисто човешки план, трябва да се помогне, а от друга обаче в качеството ни на общински съветници, натоварени с отговорност пред избирателите от столицата, не можем да решаваме само под силата на емоциите и емпатията. В този смисъл искам да кажа, че групата на БСП ще вземе своето окончателно решение, едва след като поучи достатъчно информация и отговори на конкретни въпроси. От тези отговори ние трябва да бъдем убедени, че решавайки един изключително тежък въпрос в Перник, няма да станем причина за възникването на друг, който ще засегне интересите на столичани. В този смисъл смятам, че заклинанията и обещанията не вършат работа. Те изобщо не са достатъчни, затова разчитаме, че на заседанията на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура, както и на останалите комисии, ще получим достатъчно и убедителна информация на въпросите, които ще поставим".

Милка Христова изрази притеснение от факта, че от една страна Министерството на икономиката дава предложение, но от друга - няма никаква проектна готовност за реализацията му. "От тази гледна точка бих искала да поставя въпрос. Не бива да се подминава състоянието на стената на язовир Бели Искър, защото помним скандалите от 2017 и 2018 година относно състоянието на тази стена и прехвърлянето на отговорността между управителя на Софийска област, "Софийска вода", община Самоков и редица министерства, коментира Милка Христова. - Тук искам да обърна внимание на факта, че тогава беше официално съобщено, че за да се осигури безопасната експлоатация на язовир Бели Искър, ще се поддържа по-ниско ниво на водата в него. Сега разбираме, че към него вече са прехвърлени обеми вода от язовир Белмекен. И веднага питам, как това кореспондира с безопасната му експлоатация, която изисква ниско ниво. Какво е това ниско ниво, ще бъде ли спазено и ще бъде ли гарантирана София и всички прилежащи области в това число най-вече Самоков от евентуални аварии? Ами състоянието на рилския водопровод? Чрез него ние осигуряваме почти 25% от нуждите от вода на столичани. Не е тайна, че водопроводът е стар, а нямаме никакви данни, в това число и проект, че този водопровод ще издържи на повишеното налягане, чрез провеждането на тези допълнителни 300 литра вода в секунда.

Заместник-председателят на групата на БСП в СОС посочи още един сериозен проблем. "Нямаме никаква информация водопроводът и отклонението до Мало Бучино, което следва да бъде продължено с новия водопровод, има ли нужната проводимост, защото рилският водопровод в различните си части не е с еднакъв капацитет, каза Милка Христова. - Спестява се и едно много важно обстоятелство - Мало Бучино е на по-ниска надморска височина в сравнение с кв. "Изток” на Перник, до който трябва да бъде преведена водата. Това задължително изисква изграждане на една помпена станция. Безспорно една помпена станция нито може да бъде проектирана, нито изградена в рамките на 45-дневен срок, както обещават управляващите. Освен това, как ще се отрази смесването на водата върху качеството на тази, която потребяват софиянци от рилския водопровод. Само задавам въпроси, които възникват в моето съзнание към момента. Ще се отрази ли промяната в налягането в рилския водопровод на качеството на водоподаването по високите етажи на София? Тук искам да кажа, че очакваме експертни оценки, а не само политически изказвания и обещания. Защото моите, а и на колегите общински съветници от БСП, притеснения са по отношение на времето, в което се прави това предложение и техническата готовност за неговата реализация”.

Милка Христова попита също дали е случаен фактът, че това предложение се обявява точно в седмицата, в която предстои да бъде гласуван вотът на недоверие към правителството, при положение, че той е пряко свързан с кризата в сферата на екологията - замърсен въздух, вода, отпадъци. "Не е ли това поредната пиар акция на премиера и на правителството, което очаква с това конкретно предложение, което няма как да бъде оценено експертно в такъв кратък период, е опит да се замете отговорността и някак да бъдат убедени гражданите на Перник, на София и на България, че правителството взема конкретни мерки, попита Милка Христова. - Трябва да бъдем изключително внимателни, решавайки един проблем да не създадем друг. Не маловажен е и финансовият аспект. Става ясно, че голяма част от тежестта, всъщност основната отговорност по отношение на провеждането на водата от осигуряването на водоподаването ще бъде реализирано от концесионера "Софийска вода”. Аз обаче до момента нямам надеждна информация по отношение на механизма, по който ще се отчитат тези допълнителни разходи и гаранции, че те няма да се отразят и върху и без това високите сметки на столичани за таксите, които те плащат за водоползването към "Софийска вода”. Така че към този момент въпросите са много повече от отговорите. Затова, ние имаме положително становище, продиктувано от съпричастност и солидарност с гражданите на Перник, но ще вземем нашето окончателно решение тогава, когато получим убедителни отговори на нашите въпроси. Спешността и настойчивостта да бъде взето решение на всяка цена веднага, не гарантира, че то ще бъде добро, омбислено и работещо. Лично аз се притеснявам, че това е поредната пиар акция на управляващите".

Водещи

Най-четени