Милосърдие на Голяма Богородица! 15.08 | 21:50

Всички дарения пред чудотворната икона отиват в Мизия

От Теодора Кокаланова

Всички средства и дарения пред чудотворната икона Света Богородица Троеручица по време на литийното шествие от Троянския манастир до параклиса, където е сътворила първото чудо, ще бъдат изпратени на бедстващите в Мизия, оповести Патриархът на Българската православна църква Неофит. 

"Като българи ние трябва да проявим национална солидарност. На днешният свят ден аз призовавам всички сънародници да откликнат и да направят своите дарения", заяви служебният министър-председател Георги Близнашки. 

Бедствието в Мизия роди обществен феномен - в града пристигнаха хора, лекуващи зависимости от алкохол и наркомании. Те се присъединиха към доброволци, затворници и дори политици, които помагат на местните след пороя.

В същото време се появиха твърдения, че се увеличават случаите на болестта "червен вятър" в Мизия. Това е инфекциозно заболяване, но не се разпространява от човек на човек. Един човек от града е изпратен за лечение в София, трима са настанени в една от болниците във Враца.

Раните по тялото се получават от досег със замърсени повърхности. Специалистите са категорични, че в никакъв случай не може да се говори за бум на заболелите. Съветите към хората са да използват защитни облекла, докато отстраняват мръсотията.

Един полицай е отстранен временно от работа, заради съмнения, че е присвоявал от помощите за бедстващите. Случаят се разследва, съобщи bTV.

Водещи

Най-четени