Минималната заплата става 310 лв. от догодина, потвърди социалният министър 04.09 | 14:11

В гр. Неделино той откри ремонтирана улица по проект по ОПРЧР

От Ралица Стоянова

Планира се увеличение на минималната работна заплата на 310 лева от януари 2013 г., потвърди социалният министър Тотю Младенов в неделино. С това повишение ръстът на минималната заплата от началото на мандата ще стане 70 лева.

През август безработните в страната са намалели с 5 000 и нивото на безработица е 10,7%.

Социалният министър и кметът на Неделино Стоян Беширов откриха обновена улица в родопския град, ремонтирана с работници, наети по програми за заетост. Изцяло обновената централна улица е изградена по проект на общината, финансиран по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

"Това е добър пример как градът се преобразява с обединените усилия на държавата, правителството, местната власт, бизнеса и труда на хората в Неделино", заяви Младенов.

При реконструкцията на улицата е извършена подмяна на тротоари и уличното осветление, прокарана е ВиК, съобщителна и електроснабдителна инфраструктура.

Безработицата в Неделино е намаляла наполовина през последната година, а основен принос за това имат проектите за заетост, по които са ангажирани над 1200 души в общината. Над 32 на сто е било нивото на безработица в общината през миналата година, а в момента данните показват 16-17%.

Чрез проекти за заетост, финансирани по ОПРЧР, се подобрява обликът на града, решен е и проблем с водоснабдяването, информират от Общинската администрация. От 1 септември два центъра за социални услуги в Неделино са осигурени с финансиране като делегирани държавни дейности. Над 10 хиляди млади хора до 29-годишна възраст ще бъдат назначени допълнително до края на годината в страната, отварят непрекъснато нови схеми за младежка заетост, заяви социалният министър.

По негови думи има разбиране относно вариант за увеличение през следващата година с минимум 10% на делегираните от държавата дейности за заплати и издръжка на социални заведения и услуги.

Водещи

Най-четени