Министерства си прехвърлят вината за скъсаните електропроводи 12.03 | 16:59

Оказа се, че нямало законови пречки да се разширяват и прочистват просеките, за да не падат дървета върху жиците

От iNews.bg

 
Министерствата на енергетиката и на земеделието и храните влязоха в задочен спор кое ведомство е по-виновно за задръстените просеки и скъсаните електропроводи, които оставиха дни наред без ток стотици селища в страната.

В 50 на сто от случаите при последните снеговалежи причината за повредите по електропроводите са именно паднали върху тях дървета, а не толкова тежкият сняг, каза днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване в парламента. Енергийният министър обяви, че ще настоява за законова регламентация за разширяване на просеките, през които преминават електропроводи. Петкова допълни, че ще инициира промените в нормативната уредба веднага след приключването на бедствието.

Не отговарят на истината твърденията, че заради изисквания на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/просеките в горите са тесни и липсват по-широки, както и че в горските терени не се е извършила необходимата санитарна сеч, която е причина за падането на дървета върху жиците и че скъсаните кабели в горите са били повлечени от болни дървета, отговориха малко след това от земеделското министерство в съобщение, разпространено до медиите.

От министерството заявяват, че в Закона за горите са разписани случаите, в които върху поземлени имоти в горски територии се учредява право на сервитут. Тези случаи са за: изграждане и/или обслужване на надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения, водопроводи и канализации, въздушни и подземни електропроводи, кабели и други довеждащи и отвеждащи проводи на техническата инфраструктура, телефонни, телеграфни, радиосъобщителни и други линии, нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия и други.

Големината или размерът на сервитута не се определя от Министерство на земеделието и храните, подчертават от ведомството. "Така например размерът на сервитута, който да осигури безопасно функциониране на електропроводите за съществуващи електропроводи, е разписан в Наредба нр. 16 от 9 юни 2004 година за сервитутите на енергийните обекти. В Наредбата е посочено още, че титулярът /ползвателят на учредения сервитут/ е задължен да почиства сервитутните зони чрез следните дейности: изсичане на дървета и клони в сервитутните зони върху поземлени имоти в горски територии, представляващи просеки; изсичане и подкастряне на единични дървета и клони в сервитутните зони върху поземлени имоти извън горски територии", пишат от МЗХ.

От ведомството се позовават и на Закона за енергетиката, в който е посочено, че "след учрeдяване на право на сервитут при изграждането и разширението на съществуващи електропроводи, правото върху тази територия се упражнява изцяло от титуляра, който придобива и правото да организира и извърши кастрене и рязане на дървета в сервитутните ивици на електропроводите за отстраняване на аварии". Тоест задължение на електрокомпаниите е да уведомят управляващите органи на горските стопанства и националните паркове, обясняват от земеделското министерство.

В Закона за горите също е разписано, че задължение на титулярите на сервитути е да осъществяват и да поддържат за своя сметка територията, върху която е учреден сервитутът. Целта е да се гарантира безопасно ползване на въздушни електропроводи, като добивът и разпореждането с дървесината се организира от тях и за тяхна сметка по реда на закона.

Всички мероприятия в горските територии се изпълняват по горскостопански планове, изготвени от независима оторизирана компания и се одобряват от всички заинтересовани страни, включително и от представители на енергодружествата. Санитарната сеч също се извършва по план, подчертават от земеделското министерство, подчертават от МЗХ.


Водещи

Най-четени