Министерство на инвестиционното проектиране казва кой строеж е законен и кой не 31.07 | 13:21

АПИ остава под шапката на регионалното ведмомство

От Христина Рафаилова

Новосъздадено министерство на инвестиционното проектиране ще има тежката дума  кои строежи са законни и кои не. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет, на което бяха разпределени функциите между това ведомство и регионалното министерство. Според приетите устройствени правилници на двете министерства  Дирекцията за национален строителен контрол ще мине към министерство на инвестиционното проектиране. До момента тя беше под шапката на МРР. 

Към министерството на инвестиционното проектиране ще бъде и  Агенцията по геодезия, картография и кадастър. 

С приетите документи  министърът на регионалното развитие ще ръководи  държавната политика по устройство на територията, ще координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт, както и тези на местното самоуправление и местната администрация. Също така шефът на ведомството ще  упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията. 

 От своя страна министърът на второто ведомство ще  осъществява методично ръководство и контрол върху дейността на участниците в инвестиционния процес. Сред важните му отговорности ще бъде контролът върху процедурите за издаване на разрешително за строеж, както и върху въвеждането в експлоатация на готовите вече конструкции. 

Сред други функции, с които МРР се разделя са  разработването на нормативни актове в областта на проектирането, изпълнението, експлоатацията и разрушаването на строежите.  Също така ведомството няма да отговаря за хармонизацията с европейското законодателство на тези текстове с цел  създаване на условия за изграждането на безопасни, енергоефективни и достъпни строежи. 

Към регионалното министерство остава Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).  Общата численост на персонала ведомството ще бъде 584 бройки, а на АПИ – 1523 бройки. Това е с 67 по-малко от числеността към момента на преобразуваното МРРБ. 

Общият брой а работещите в министерството на инвестиционното планиране ще е  125 щатни бройки.  Числеността  е  осигурена за сметка на останалите министерства.

Водещи

Най-четени