Министерството на образованието най-накрая в собствена сграда 11.11 | 15:27

Комисията за отнемане на незаконно имущество вече ще се помещава при Нотариата

От iNews.bg

Най-накрая образователното министерство ще бъде настанено в собствена сграда. Досега различните отдели на ведомството се помещаваха на различни места. На днешното си заседание правителството реши да предостави на Министерството на образованието и науката (МОН) сградата на бул. "Сливница” №235 в София. До момента МОН не разполагаше със своя представителна сграда, като политическият кабинет и основната част от администрацията се помещават в сградата на Президентството. Събирането в един подходящ имот на разпръснатите в момента дирекции на МОН значително ще подобри ефективността на дейността на служителите.

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имуществото пък вече ще ползва сградата на бул. "Патриарх Евтимий" №2 в столицата, известна като сградата на Нотариата. Имотът, който е с отпаднала необходимост за Министерството на правосъдието, ще послужи за по-ефикасното функциониране на администрацията на Комисията.

На Югозападния университет "Неофит Рилски", кабинетът предостави имот – публична държавна собственост, на улица "Братя Миладинови" №21 в Благоевград. Сградата ще позволи подходящи условия за обучение и практическа подготовка на студентите по специалности "Медицинска сестра" и "Акушерка".

Правителството предостави в полза на Историческия музей "Искра", собственост на община Казанлък, за срок от три години право на ползване върху поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост, за извършване на теренни проучвания на археологически ценности. Теренът се намира се землището на с. Бузовград, и музеят ще заплати съответните такси за цена на дървесината и за компенсационно залесяване.

С други две решения кабинетът промени статутът на имоти от публична държавна в частна държавна собственост. Възрожденската "Антова къща” се предоставя безвъзмездно на община Пловдив. Придобивайки правото на собственост върху имота, местната власт ще има

възможност да предприеме действия по обновяване и популяризиране на архитектурната ценност във връзка с инициативата "Европейска столица на културата”, за каквато градът е избран.

Другият терен с променен статут е управляван от Североизточното държавно предприятие. Той се намира в с. Осеновец, местността "Дъбравата” и е с площ 7276 кв. м.Промяната дава възможност на ведомството да се разпорежда с имота за по-ефективното му използване в

бъдеще.

Кабинетът взе решение едновременно да бъде намален и увеличен капиталът на "Геопланпроект” ЕАД чрез обявяване на имоти – частна държавна собственост, за имоти – публична държавна собственост и чрез продажба на имоти, собственост на дружеството, чрез пряко договаряне. Терените се намират в административни сгради на бул. "Цар Борис III”

№215 и №219 в София. Имотите се придобиват безвъзмездно и възмездно в полза на държавата и от търговско дружество от системата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез покупко-продажба. В публична държавна собственост се променя статутът на имотите, които преминават в собственост на Национална агенция за приходите, на Столична община, на Агенция "Пътна инфраструктура” и на Агенция по геодезия, картография и кадастър.

Правителството отмени РМС №888/2007 в частта му за отчуждаване на шест части от имоти – частна собственост, на територията на община Любимец, необходими за реконструкцията и електрификация на жп линията Пловдив – Свиленград. Причината за отмяната е влязло в сила решение на Върховния административен съд. НКЖИ следва да предприеме действия по

уведомяване на заинтересованите лица за започналата административна процедура в съответствие с разпоредбата на чл. 26 от АПК.

Водещи

Най-четени