Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да се заплаща 28.03 | 11:00

До полагането на матура ще се изисква и такса. Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование.

От iNews.bg


Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да се заплаща. Това е записано в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, достъпно на сайта на МОН тук.

В проекта е записано, че до полагане на държавен зрелостен изпит се допускат зрелостници, които вече са се явили на матура, но желаят да се явят на изпит по същия учебен предмет за целите на кандидатстване във висше училище, както и които не са положили изпит по този учебен предмет. 

До полагането на матура ще се изисква и такса. Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование.

Припомняме, че през февруари Народните представители от Комисията по образование и наука подкрепиха единодушно промяна в закона, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева, с която зрелостниците ще имат втори шанс да се явят на матура, с която да кандидатстват във ВУЗ.

Все още не е ясно дали предложението ще бъде одобрено. Наредбата трябва влезe в сила от деня на обнародването ѝ в Държавен вестник.

Най-четени