Министър Ангелов: Най-тежък остава проблемът с персонала в болниците 21.08 | 17:00

Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни, заяви министърът

От iNews.bg

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес в Бургас за сериозен проблем с персонала на болниците, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство."Разговарях и с директори на лечебни заведения в областта относно организацията на работа в условията на Covid-19 и реакцията при повишен натиск на здравната система. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните хора, които да се грижат за състоянието на пациентите с коронавирусна инфекция. Той е водещ не само за областта, но и за системата като цяло. Ще насочим усилията си в тази посока, за да решим проблема с хората. Трябва да пречупим тенденцията младите лекари да напускат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските болници", каза министър Ангелов пред журналисти по време на посещението си в Бургас.
Той коментира още, че следващата година МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.
На журналистически въпрос относно ситуацията в град Дулово министърът показа писмо от директора на лечебното заведение до директора на РЗИ-Силистра, в което се казва: "Уведомявам Ви че, медицинските сестри и санитари, работещи във Вътрешно отделение на "МБАЛ-Дулово" – ЕООД не желаят да обслужват пациенти с Covid-19. Същите желаят да работят във Вътрешно отделение, без да обслужват пациенти с Covid-19". За да е наясно Министерството на здравеопазването със ситуацията в болницата, на място в града е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам и да подбирам моите пациенти. Искам да кажа на колегите, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях. Ако утре откажат да лекуват пациенти с инфаркт, защото са трудни за обслужване? Ако откажат да лекуват, например, родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието? Не смятам, че ние като лекари имаме право да избираме. Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни", заяви министърът.

Водещи

Най-четени