Министърът обеща стабилна железница, пътническите превози остават 17.01 | 12:33

Стратегията за реформиране на БДЖ ще бъде внесена в парламента

От Филипа Тодева

Решението, което вчера взехме съвместно с министъра на финансите Владислав Горанов и представителите на синдикатите, е следващата сряда да внесем постановление на Министерски съвет, с което да се прехвърлят 40 млн. лв. капиталов трансфер към субсидията за "БДЖ-Пътнически превози” ЕООД, това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на жп гарата в гр. Карлово, днес. Той добави, че това ще позволи на държавния железопътен превозвач да отмени спирането на пътнически влакове, уточниха от пресцентъра на транспортното ведомство.

Министър Московски коментира, че ще бъде ревизиран графикът за движение на спрените 38 влака, така че превозът на пътници да се осъществява нормално и добави, че ще бъдат възстановени всички влакове, за които е технически е възможно, защото за някои от возилата има предписание, че не са безопасни.

Наредил съм ръководството на БДЖ да проведе срещи с кметовете по места и с тях да бъде обсъдено кои са най-удобните влакове за техните жители, така че да бъде изготвен график за движение, който да отговори на конкретните нужди на хората, информира още министър Московски.

Той отбеляза, че стратегията за реформа и развитие на БДЖ ще бъде внесена в Народното събрание, за да бъде разгледана и приета от всички депутати. Това ще гарантира, че тя ще бъде изпълнявана, от което и да е ръководство на жп превозвача, както и от всяко следващо правителство.

Министър Ивайло Московски се срещна с жителите на гр. Карлово и изслуша техните предложения и искания, свързани с движението на влаковете и развитието на българските железници. Министърът ги информира, че ще бъдат възстановени за движение 8 влака, които ще спират на тяхната железопътна гара.

"Обръщам се и към 32-та служители от Локомотивното депо в Карлово – то няма да бъде закривано и трябва да бъдете спокойни, ще запазите своите работни места", заяви министърът.

Московски увери, че иска България да има стабилна железница и ще работи за това.

Водещи

Най-четени