Миньори и геолози отбелязват професионалния си празник 18.08 | 07:07

Свети Иван Рилски е патрон и покровител на миньорите

От Станимира Колева

18 август е денят, в който се почита смъртта на Свети Иван Рилски, наричан още Чудотворец, покровител на българите и основоположник на Рилската обител.

Денят на неговото успение е професионален празник на българските миньори от 1903 г. с указ на цар Фердинанд I, съобщава Север.бг.

Миньорите избират светецa за свой закрилник заради видение, което получили група миньори от Перник. Легендата разказва, че на един въглекопач му се присънил Иван Рилски и му показал къде да копае, за да намери голямо находище на въглища. На следващия ден той започнал да работи със своите колеги на указаното място, но входът на мината се срутил. Тогава отново се явил образът на чудотвореца, който със свещ в ръка осветявал път навън по таен проход.

През 1994 г. този професионален празник е подновен с решение на Министерски съвет, след като честването му е било прекратено по време на комунистическата власт.

Съществува хипотеза, че Иван Рилски (ок. 876 г. - 946 г.) е син на цар Симеон Велики, която обаче не е подкрепена от доказателства. Сведенията за светеца не са достатъчни, затова за личността му се съди най-вече от житията му. Там той е описан като пастир, който решава да посвети живота си на Бога и 25-годишен се замонашва.

Обича да се усамотява и вглъбява в себе си и типично за агиографския стил извършва няколко чудеса.
Отшелства във Витоша, след това и в Рила, където основава Рилския манастир. Мощите на българския светец се пазят именно там - в най-големия български манастир, в специална ракла пред иконостаса на главната църква.

Водещи

Най-четени